Naslovnica Svijet

Trump u Japanu pozvao na povećanje investicija u SAD

25. svibnja 2019. u 18:14 0 komentara 22 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je pozvao japanski poslovni svijet da poveća investicije u Sjedinjene Američke Države, prekorivši Japan zbog značajnog suficita koji ostvaruje u trgovinskoj razmjeni dviju zemalja, o čemu pregovarači razgovaraju u sklopu bilateralnog sporazuma. 

Trump je stigao u Japan u subotu u većim dijelom ceremonijalan posjet kojim želi pokazati snažne odnose između dviju država, iako su trgovinski odnosi problematični. 

Tokijski toranj Skytree, najviša zgrada u Japanu, tim je povodom svjetlio u bojama američke zastave. 

Nedugo nakon dolaska Trump se u rezidenciji američkog veleposlanika Williama Hagertyja susreo s direktorima japanskih kompnija Toyota, Nissan, Honda, Softbank i Rakuten, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Američki predsjednik im je poručio da nije bilo boljeg razdoblja za investiranje u SAD i ponovio da je ranija politika sprečavala ostvarivanje punog potencijala američkog ekonomskog rasta. 

Washington i Tokio trenutno su u trgovinskim pregovorima. Trump je istaknuo kako želi dogovor kojim će se riješiti trgovinski nesrazmjer između dviju država. 

-Japan ima značajnu prednost dugi niz godina, no to je u redu i možda je to tako jer nas toliko volite - rekao je. 

Tijekom četverodnevnog posjeta, japanski premijer Shinzo Abe priredit će za Trumpa svečani banket, odvest će ga na sumo turnir i u posjet pomorskoj bazi, a očekuje se da će dvojica čelnika odigrati i partiju golfa.

Trump je u Japan došao u pratnji svoje supruge Melanije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.