Kontra stručnjaka

Trump: Svi Amerikanci će se do travnja cijepiti protiv COVID-a

19.09.2020.
u 09:18

Američki predsjednik Donald Trump obećao je da će do kraja godine biti proizvedeno 100 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa te najavio da će do travnja naredne godine biti dovoljno doza da se cijepi 330 milijuna Amerikanaca.

CNBC piše da je Trump pokazao optimizam u vezi s rezultatima kliničkih ispitivanja eksperimentalnog cjepiva.

"Proizvest ćemo najmanje 100 milijuna doza cjepiva do kraja godine, a onda najvjerojatnije mnogo više. Stotine milijuna doza bit će na raspolaganju svaki mjesec te ćemo do travnja imati dovoljno cjepiva za sve Amerikance", rekao je Trump.

Trump nije naveo koji će proizvođači biti sposobni isporučiti ove količine, iako su dvije farmaceutske kompanije Moderna i Pfizerm u trećoj aktivnoj fazi kliničkih ispitivanja svojih eksperimentalnih cjepiva. Prva očekuje rezultate u studenome, a druga u listopadu.

Međutim, ove Trumpove tvrdnje su u suprotnosti s mišljenjem šefa Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je ranije ovoga tjedna rekao da SAD neće početi cijepiti ljude najranije do studenoga ili prosinca, a doze će u početku biti ograničene.

Direktor CDC-a Robert Redfield je dodao da cjepivo neće biti široko dostupno do ljeta ili početkom jeseni naredne godine. S druge strane, Trump je bio uporan i kazao da će velike količine cjepiva biti isporučene putem vojske.

Ovakvi Trumpovi komentari uslijedili su dva dana nakon što je rekao da bi američka vlada mogla početi distribuciju cjepiva protiv koronavirusa već u listopadu. Osvrnuo se na tvrdnje Redfielda da cjepivo neće biti dostupno širokoj javnosti tako brzo te to mišljenje nazvao pogrešnim.

"To su samo netočne informacije nakon kojih sam ga nazvao i on mi je rekao da se možda zbunio ili da je njegov govor netočno prenesen", dodao je Trump.

Dostupnost američkog cjepiva važna je tema predizborne utrke za predsjedničke izbore 3. studenoga u kojoj je demokratski kandidat Joe Biden rekao da ne vjeruje Donaldu Trumpu, te istaknuo da cjepivo treba odobriti samo uz poštivanje strogih sigurnosnih standarda.

Također, postoji mogućnost da će Trumpove tvrdnje dodatno zabrinuti stručnjake za zarazne bolesti kao i znanstvenike te da će samim time smatrati da Bijela kuća vrši pritisak na američke regulatore da odobre cjepivo prije nego bude adekvatno testirano.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije