američki predsjednik

Trump promijenio ploču: Evo što sad kaže o napadu na Siriju

Michael Reynolds/DPA/PIXSELL
12.04.2018.
u 15:54

Američki ministar obrane James Mattis upotrijebio je mnogo oprezniji ton kasnije u srijedu kazavši da Washington još uvijek istražuje o navodnom kemijskom napadu.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je relativizirao vlastito ranije upozorenje na Twitteru o vojnom napadu na Siriju nakon navodnog kemijskog napada na civile kazavši da bi napad "mogao biti vrlo uskoro ili ne tako skoro uopće". 

"Nikad nisam rekao kada će napad na Siriju uslijediti. Mogao bi se dogoditi uskoro, ali i ne tako skoro! U svakom slučaju, SAD su, pod mojom administracijom, uradile odličan posao u čišćenju regije od Islamske države. Pa gdje je zasluženo 'Hvala ti, Ameriko?" - rekao je Donald Trump koji je samo jedan dan od velikih prijetnji bombardiranjem Sirije poprilično ublažio svoju retoriku.  

On je obećao poduzeti brzu i odlučnu akciju protiv Sirije nakon izvješća o navodnom napadu otrovnim plinom u kojem je ubio desetke ljudi. Damask je zanijekao odgovornost za incident koji je proširio jaz između Zapada i Moskve, koja podupire sirijsku vladu. U srijedu, čak iako je Trump ranije rekao da neće "objavljivati" svoje korake u Siriji, on je u poruci na Twitteru rekao da će projektili "stići, lijepi, novi i 'pametni'!"

Američki ministar obrane James Mattis  upotrijebio je mnogo oprezniji ton kasnije u srijedu kazavši da Washington još uvijek istražuje o navodnom kemijskom napadu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je kazao kako će odlučiti hoće li napasti ciljeve u Siriji nakon kemijskog napada nakon što se prikupe sve potrebne informacije.

"Trebat ćemo donijeti odluke u dogledno vrijeme kad procijenimo da je najkorisnije i najučinkovitije", kazao je Macron. Trump je u srijedu kritizirao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu. I Asadove posljednje izjave daju naslutiti kako nikome nije u cilju da dođe do velikog oružanog sukoba koji bi u konačnici uzorokovao dodatnu nestabilnost u regiji.

"Sa svakom pobjedom postignutom na terenu, podižu se glasovi nekih zapadnih zemalja, a akcije se intenziviraju u pokušaju da se promijeni tijek događaja. Ti glasovi i svaka moguća akcija doprinijet će samo povećanju nestabilnosti u regiji te prijetiti međunarodnom miru i sigurnosti", kazao je Asad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?