predsjednik sad-a

Trump optužio Kinu da novim sankcijama želi utjecati na američke izbore

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
18.09.2018.
u 17:42

Donald Trump danas je optužio Kinu da svojim trgovinskim sankcijama "želi utjecati" na američke izbore, nakon najave Pekinga da će "protumjerama" odgovoriti na nove carine kojima je u ponedjeljak zaprijetio Washington, što je dodatno zaoštrilo trgovinski rat dviju zemalja.

"Kina je otvoreno rekla da aktivno pokušava utjecati na naše izbore i promijeniti ih napadajući naše poljodjelce, naše stočare i naše industrijske radnike jer su mi odani", objavio je na Twitteru čelnik Bijele kuće koji je dan ranije ostvario svoju prijetnju da će ocariniti 200 milijarda dolara vrijedan kineski uvoz.

Ta optužba dolazi nepunih tjedan dana nakon potpisivanja izvršne naredbe kojom je američki predsjednik odobrio uvođenje sankcija stranim državljanima koji pokušavaju utjecati na američke izbore, prenosi Index.hr. 

Manje od dva mjeseca prije parlamentarnih izbora na sredini Trumpova mandata, američki čelnici su rekli da su primijetili pokušaje upletanja Rusije, ali i Kine i drugih zemalja.

Trump je u priopćenju iz Bijele kuće u ponedjeljak izložio vremenski plan prema kojemu će se Kini uvoditi nove carine.

"Carine se uvode od 24. rujna i iznosit će 10 posto do kraja godine. 1. siječnja povisit će se na 25 posto."

Mjere donesene u srpnju i u kolovozu odnosile su se na uvoz kineske robe čija je godišnja vrijednost bila 50 milijardi dolara.

Kineski odgovor nije kasnio i Peking je u utorak obećao "protumjere" nakon novih carina te ocijenio da je nastavak pregovora s Washingtonom "neizvjestan".

"Kina je dugi niz godina iskorištavala Sjedinjene Države na trgovinskom planu. Oni znaju da ja znam kako to prekinuti", poručio je američki predsjednik u drugoj jutarnjoj objavi na Twitteru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije