Američki predsjednik

Trump naredio izgradnju Nacionalnog vrta američkih heroja

trump
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
04.07.2020.
u 19:28

Američki predsjednik Donald Trump naredio je u subotu izgradnju "Nacionalnog vrta američkih heroja" kako bi obranio "našu veliku nacionalnu priču" od onih koji vandaliziraju spomenike, piše u subotu BBC.

Posebni tim ima 60 dana od Trumpove uredbe da predstavi planove, uključujući lokaciju vrta.

Trump inzistira da spomenici moraju biti realistični, a ne "apstraktni ili modernistički".

Nakon što je nenaoružani Afroamerikanac George Floyd ubijen prilikom privođenja u svibnju, prosvjednici su porušili brojne spomenike širom SAD-a.

Ponajviše se ruše spomenici robovlasničkoj Konfederaciji, ali meta prosvjednika bili su i kipovi Kristofora Kolumba, prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona te predsjednika Andrewa Johnsona i Theodorea Roosevelta.

Trump je oštro kritizirao rušenje bilo kakvih spomenika, pa tako i spomenika povezanih s Konfederacijom.

Dan ranije u govoru za Dan neovisnosti na planini Rushmore osudio je prosvjednike koji ruše spomenike, rekavši da se time ugrožava američka nacionalna baština.

Vrt, koji bi trebao biti smješten u prirodi blizu grada, trebao bi biti otvoren 4. srpnja 2026, stoji u Trumpovoj izvršnoj uredbi.

Trump je pozvao državna tijela i građanske organizacije da doniraju sredstva za izgradnju vrta.

Na Trumpovom popisu "povijesno značajnih" Amerikanaca nalaze se utemeljitelji SAD-a, poput Georgea Washingtona i Thomasa Jeffersona, ali i graničar Davy Crockett, utjecajni evangelički propovjednik Billy Graham, bivši predsjednik i glumac Ronald Reagan te heroji Drugog svjetskog rata generali Douglas MacArthur i George Patton.

U vrtu će se također nalaziti spomenici crnačkoj aktivistici za ukidanje ropstva Harriet Tubman te Martinu Lutheru Kingu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije