Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Troje djece u New Yorku umrlo od toksičnog šoka povezanog s koronavirusom

10. svibnja 2020. u 16:28 0 komentara 131 prikaza

Troje djece u New Yorku preminulo je od rijetkog zapaljenskog sindroma za koji se vjeruje da je povezan s novim koronavirusom, izjavio je guverner države New York Andrew Cuomo, što bi moglo ukazivati na povećan rizik pandemije za djecu.

Cuomo je izjavio u subotu na  dnevnom brifingu da je sve više zabrinut zbog sindroma koji dijeli simptome s toksičnim šokom i Kawasakijevom bolešću, za koju je rekao da uključuje upalu krvnih žila i potencijalno fatalno oštećenje srca.

Rekao je kako je troje djece - uključujući petogodišnjaka  u petak - umrlo od takvih simptoma, istovremeno s pozitivnim rezultatima testiranja na COVID-19 ili srodna antitijela, sugerirajući vezu koja još uvijek nije potpuno razumljiva, prenosi Reuters.

Cuomo, koji je postao vodeći nacionalni glas u odgovorima država na koronavirusnu krizu, rekao je kako su državni zdravstveni službenici pregledali 73 slična slučaja, što je uznemirilo i dovelo u pitanje pretpostavku da djeca većinom nisu osjetljiva na novi koronavirus.

"Više nismo sigurni da je to činjenica. Djeca, djeca osnovne škole imaju simptome slične Kawasakijevoj bolesti ili sindromu sličnom toksičnom šoku. Vrlo je moguće da se to događa već nekoliko tjedana i da nije dijagnosticirano kao povezano sa COVID-om", rekao je Cuomo.

Naveo je da su državni zdravstveni službenici sklopili partnerstvo s njujorškim genomijskim centrom i Sveučilištem Rockefeller kako bi provjerili postoji li genetska osnova za sindrom te su ih federalni centri za kontrolu i prevenciju bolesti zatražili da razviju nacionalne kriterije za prepoznavanje i liječenje slučajeva.

I Cuomo i njegov kolega iz susjedne države New Jersey su u subotu govorili o rastućoj pandemiji i posljedicama po mentalno zdravlje zbog mjera ograničenja kretanja, te odmjeravnaju utjeaja povećanja gubitka posla zbog zdravstvenih rizika i prelasku na oslobađanje ograničenja na svakodnevni život.

Gotovo svih 50 američkih država poduzet će korake za ublažavanje mjera izolacije, uključujući države poput Arizone i Mississippi, koje prijavljuju sve veći broj infekcija COVID-19, bolesti uzrokovane virusom, naglašavajući rizik od novog vala izbijanja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.