VELIKI PROSVJEDI

Tisuće Škota na ulicama traži neovisnost od Velike Britanije

25.09.2021.
u 19:30

Demonstranti u Edinburgu traže da Škotska postane neovisna od Velike Britanije

Tisuće Škota marširalo je u subotu u glavnom gradu Škotske Edinburgu tražeći neovisnost od Velike Britanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Marširali ulicama

Prosvjednici koji su marširali ulicama do škotskog parlamenta nosili su zastave i svirali bubnjeve i gajde.

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon nedavno je najavila kako će referendum o neovisnosti te zemlje od Velike Britanije biti održan do kraja 2023. godine.

Škotski parlament ima većinu za raspisivanje drugog referenduma o neovisnosti, ali novi referendum podliježe odobrenju središnje britanske vlade.

Britanski premijer Boris Johnson odbija ideju o novom referendumu o neovisnosti Škotske, u više navrata govoreći kako su se Škoti odlučili na referendumu 2014. godine.

Sporan je Brexit

Sturgeon, međutim, tvrdi kako su se okolnosti promijenile s Brexitom, kao i da je Škotska povučena iz Europske unije protiv volje jer je 62 posto stanovništva 2016. godine glasalo za ostanak u bloku.

Prvi referendum o neovisnosti Škotske održan je 2014. godine, a tada su Škoti odbili odvajanje od ostatka Velike Britanije, jer je nešto više od 2 milijuna osoba (55,3 posto) glasalo za ostanak u sastavu kraljevstva, a 1,62 milijuna (44,7 posto) za neovisnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?