EREVAN

Tisuće na ulicama u Armeniji nakon što je premijer optužio vojsku za pokušaj puča

25.02.2021.
u 16:50

Tisuće Armenaca izašlo je na ulice Erevana u četvrtak nakon što je premijer Nikol Pašinjan optužio vojsku za pokušaj puča. 

Rusija, armenski saveznik s vojnom bazom u toj zemlji, objavila je da je zabrinuta zbog napetosti u bivšoj sovjetskoj republici i pozvala na smirenje situacije u skladu s ustavom. 

Pašinjan (45) suočen je s pozivima na ostavku zbog, tvrde kritičari, pogubnog postupanja u krvavom šestotjednom sukobu azerbajdžanskih i armenskih snaga prošle godine. On je pod pritiskom oporbe otkako je Azerbajdžan porazio Armeniju u ratu za pokrajinu Nagorno Karabah koji je završio sporazumom o prekidu neprijateljstva 10. studenoga i kojim je Azerbajdžan dobio velike dijelove teritorija u toj planinskoj zoni Kavkaza oko koje se dvije zemlje spore desetljećima.

Pašinjan je bivši novinar koji je došao na vlast u mirnoj revoluciji u svibnju 2018. i odbija odstupiti unatoč prosvjedima oporbe. Rekao je da preuzima odgovornost za ono što se dogodilo, ali sada treba osigurati sigurnost zemlje. 

U četvrtak ga je i armenska vojska pozvala da odstupi.

"Neučinkovito vodstvo trenutačnih vlasti i ozbiljne pogreške u vanjskoj politici dovele su zemlju na rub kolapsa", priopćila je vojska. 

Vojska je osudila smjenu pomoćnika generala Gaspariana i opisala taj potez "neodgovornim, neutemeljenim i štetnim za državu". 

Dvojica bivših predsjednika Robert Kočarjan i Serž Sarksjan pozvali su Armence da daju svoju podršku vojsci. Ne zna se još je li vojska spremna upotrijebiti silu i tako podržati svoj poziv za ostavkom Pašinjana. Pašinjan je pozvao svoje pristaše da se okupe u središtu prijestolnice Erevan. Obratio se naciji putem prijenosa uživo na Facebooku. 

"Već smo prolili dovoljno krvi" 

"Sad je najvažnije zadržati vlast u rukama ljudi jer smatram da je ovo što se događa vojni udar", rekao je Pašinjan. 

Tada se pojavio sa svojom suprugom, sinom i kćeri ispred zgrade vlade gdje se okupilo nekoliko tisuća njegovih pristaša. Poručio je da je ključno izbjegavati sukobe unatoč rastućim napetostima. 

"Nemamo neprijatelje u Armeniji. Imamo samo braću i sestre", dodao je premijer. 

Nekoliko tisuća oporbenih pristaša organiziralo je protivnički prosvjed na drugoj lokaciji u prijestolnici. Gomila je skandirala i pljeskala kad je borbeni avion preletio iznad njih, objavila je ruska novinska agencija RIA.

Arajik Harutjunjan, predsjednik enklave Nagorno Karabah, ponudio se za posrednika između Pašinjana i glavnog stožera. 

"Već smo prolili dovoljno krvi. Vrijeme je da prevladamo krize i krenemo dalje", rekao je. 

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je armenskom kolegi u telefonskom razgovoru da Moskva krizu smatra unutarnjim pitanjem Armenije, ali se nada da će se ono riješiti mirnim putem, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije