Bruxelles

Talijanski premijer obećao Junckeru: Smanjit ćemo deficit

12.12.2018.
u 21:38

Talijanska vlada predložila je danas u Bruxellesu smanjenje svog javnog deficita na 2,04 posto BDP-a u 2019. umjesto 2,4 posto u nadi da će okončati odmjeravanje snaga s EU-om i da će izbjeći kaznene mjere.

Čelnik vladajuće populističke koalicije u Rimu premijer Giuseppe Conte je to predložio na susretu u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom.

"Tehnički posao nam je omogućio postizanje margine za pregovore jer smo oporavili neke financijske resurse", objasnio je Conte.

"Te financijske resurse sada koristimo za ove pregovore s Komisijom. Konačnu bilancu od 2,4 posto smo uspjeli spustiti na 2,04 posto", dodao je Conte.

"Ostvaren je dobar napredak"

Glasnogovornica europske izvršne vlasti je nakon tog sastanka rekla da je ostvaren "dobar napredak" bez dodatnih pojedinosti.

"Europska komisija će sada procijeniti primljene prijedloge", dodala je.

Bruxelles je 23. listopada odbio plan talijanskog proračuna, ocijenivši da je izvan europskih odrednica i sastavljen na pretjerano optimističnim projekcijama.

Dugo nefleksibilna, talijanska populistička koalicija koju tvore Liga i Pokret 5 zvijezda (M5S) se na kraju pokazala otvorenom za razgovore s Bruxellesom nakon prvog susreta Contea i Junckera 24. studenoga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?