LONDON

Švicarska uvodi negativan test, a Britanija karantenu za putnike iz rizičkih zemalja

27.01.2021.
u 16:46

Švicarska će od inozemnih putnika iz rizičnih područja na granici zahtijevati negativan test, a Velika Britanija će ih slati u desetodnevnu karantenu u objekte koje će im ona osiguravati, objavile su vlade u srijedu. 

"Zahtijevat ćemo od svih takvih putnika kojima se ne može odbiti ulazak da se izoliraju u smještaju koji će osigurati vlada, poput hotela, deset dana bez iznimke“, rekao je u srijedu zastupnicima britanski premijer Boris Johnson, govoreći o putnicima iz visokorizičnih zemalja u kojima se proširio neki od novih sojeva koronavirusa. 

"Sa zračne luke će biti prevezeni izravno u karantenu“, dodao je Johnson dan nakon što je broj umrlih od covida-19 u njegovoj državi prešao 100 tisuća. 

Velika Britanija je time postala prva europska zemlja koja je prešla taj crni broj i peta u svijetu iza SAD-a, Brazila, Indije i Meksika. 

Pogođeni su putnici iz 22 zemlje u kojima varijante virusa "predstavljaju rizik", poput Južne Afrike, Portugala i zemalja Južne Amerike. Dolazak iz ovih zemalja već je zabranjen ljudima koji nemaju prebivalište u Velikoj Britaniji.

Graničnu kontrolu je u srijedu postrožila i Švicarska koja će od 8. veljače od putnika iz visokorizičnih država zahtijevati negativan test, objavila je vlada. 

Alpska država je ovaj tjedan postrožila mjere protiv širenja koronavirusa, no nije uvela opću karantenu kao susjedne države. 

Švicarska vlada je na sjednici u srijedu predložila i udvostručenje sredstava za tvrtke i obrte koji su teško pogođeni restriktivnim mjerama protiv koronavirusa, na ukupno 5,63 milijardi eura. 

Vlada planira i ponovno aktivirati mehanizam kojim je država garantirala za kredite banaka pogođenim tvrtkama. 

U Švicarskoj je od početka pandemije zaraženo oko 515 tisuća ljudi, a umrlo ih je 8,5 tisuća. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije