MALVERZACIJE U NAFTNOJ KOMPANIJI

Štern: Nemoguće je izvlačiti toliki novac, a da i ostali u Ini to nisu primijetili

Boris Scitar/Vecerni list/PIXSELL
28.08.2022.
u 18:32

Davor Štern kaže da je velika fluktuacija cijene plina na tržištu omogućila ovakvu malverzaciju

Davor Štern, energetski konzultant, svojedobno i generalni direktor Ine, smatra da je za ovaj slučaj odgovornost snose i aktualna uprava Ine, financijski direktor i unutarnja revizija jer su odmah morali uočiti ovako veliku malverzaciju i potkradanje tvrtke. Zato smatra da bi predsjednik uprave Ine morao podnijeti ostavku kao moralni čin, a također i financijski direktor i operativni direktor za marketing.

– Prije se tako nešto ne bi moglo dogoditi. Kao prvo, dok sam bio na čelu Ine, imali smo iznimno jaku internu reviziju čije se mišljenje respektiralo i koji su svoj posao shvaćali iznimno ozbiljno. Čak su svojim radom znali ulaziti u ingerenciju rada uprave Ine koliko su bili temeljiti. To danas, očito, drukčije funkcionira. Osim toga, danas je užasno velika fluktuacija cijena na tržištu, čega prije nije bilo; cijene su bile stabilne, kupnje i prodaje, i nije se moglo ovako mešetariti. Zato su danas mnogi “lovci u mutnom” dobili priliku za ovakve malverzacije – kazao nam je Davor Štern.

Smatra i da treba utvrditi što su radili odbor za reviziju i glavni revizor firme s obzirom na to da se izvlačenje ovolike količine novca moralo događati tijekom duljeg perioda. Zanimljivim smatra i krug ljudi koji je bio uključen u ovaj slučaj. Sadašnji popis uhićenih, naime, dokazuje da se “posao” pomno planirao.

– Nemoguće je da je samo jedna osoba iz Ine koja je uhićena znala za ovaj posao, jednostavno je nemoguće izvlačiti toliki novac, a da i ostali u tvrtki koja ima niz svojih institucija to nisu primijetili. Ispada da su poreznici otkrili malverzacije s financijama u Ini tako što su pratili trag novca od velike novčane uplate na računu jednog umirovljenika – dodaje Štern.

Smatra da se Ina kao tvrtka uvelike promijenila 2000. godine kada je politika uplela prste u rad tvrtke i kada je politika dovela i predsjednika uprave.

– Sustav je očito danas slabiji i pitanje je odakle se Inom upravlja, iz Zagreba ili Budimpešte. Osim toga, i MOL je trebao primijetiti ovu malverzaciju s obzirom na to da je unutarnja revizija i pod njihovom kontrolom. Smatram da MOL i Ina više ne mogu skupa, da se trebamo razdvojiti, da svatko ima svoju zasebnu tvrtku. Politika se treba potpuno maknuti, tvrtku treba redefinirati jer je po meni budućnost Ine u razvoju vjetra, solarne i geotermalne energije uz održavanje postojećih zaliha i traženje novih nalazišta nafte i plina. Zato nam treba dobra, stručna uprava te puno bolji kontroling u Ini – zaključio je Davor Štern.

Smatra da nas MOL, zapravo, koči i kada je u pitanju modernizacija Rafinerije u Rijeci, jer se taj posao odavno mogao napraviti, a ovako se projekt “usporava” kako ne bi bio konkurentan MOL-ovim rafinerijama u drugim zemljama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije