Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Steinmeier: Amerika, Kina i Rusija podrivaju globalni poredak i povjerenje

14. veljače 2020. u 19:51 0 komentara 46 prikaza

Njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier optužio je u petak Washington, Peking i Moskvu za ugrožavanje međunarodnog poretka poticanjem globalnog nepovjerenja i nesigurnosti kroz "natjecanje velikih sila".

- Svaka zemlja trebala bi odrediti svoju poziciju sama za sebe i staviti svoje interese iznad svih ostalih - rekao je Steinmeier u uvodnom izlaganju na Münchenskoj konferenciji o sigurnosti, odbacujući pristup triju sila globalnoj diplomaciji.

- A naš najbliži saveznik, Sjedinjene Države, pod sadašnjom administracijom odbacuju ideju međunarodne zajednice - istaknuo je Steinmeier.

- Rezultat je više nepovjerenja, više naoružanja, manje sigurnosti ... sve do nove trke u nuklearnom naoružanju - rekao je Steinmeier, bivši ministar vanjskih poslova iz reda socijaldemokrata.

U petak je ponovio da je takozvani "Münchenski konsenzus" iz 2014., kada su njemački čelnici rekli da je Berlin spreman da preuzme veću odgovornost u globalnim odnosima, opet potreban u njemačkoj politici.

- Europa je naš najjači nacionalni interes. Europa ostaje jedini uspješan odgovor na našu povijest - kazao je Steinmeier.

Obraćajući se Moskvi, Steinmeier je optužio Rusiju za anektiranje Krima "bez uvažavanja međunarodnog prava".

- Rusija (...) je vojno nasilje i nasilnu promjenu granica ponovno učinila političkim alatom na europskom kontinentu - naglasio je Steinmeier, dodavši da su jedini rezultati koje je to proizvelo bili "neizvjesnost i nepredvidivost".

Također je pozvao na zajedničku liniju europske politike prema Moskvi, "koja nije ograničena samo na osude izjava i sankcije".

- U međuvremenu, moć Kine je povećana i ona je postala važan igrač u međunarodnim institucijama - rekao je njemački predsjednik.

- Istovremeno, oni međunarodno pravo prihvaćaju samo selektivno, kada nije u suprotnosti sa njihovim interesima - rekao je Steinmeier, osuđujući akcije Pekinga u Južnom kineskom moru kao uznemiravanje susjeda regije.

Europa, dodao je, "mora pronaći vlastitu ravnotežu u odnosima s Kinom između intenziviranja konkurencije između sustava i potrebe za suradnjom".

Njemački predsjednik također se osvrnuo na Kinu zbog ograničavanja manjina.

- Postupci Kine protiv manjina u toj zemlji su uznemiravajući za sve nas - rekao je, pozivajući se na izvještaje o masovnom pritvaranju muslimanske manjinske grupe Ujgura, prenosi Euractiv.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.