Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Skupština Kosova: Usvojena Rezolucija protiv organiziranja srbijanskog referenduma na teritoriju Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti, na čiji zahtjev je održana vanredna sjednica Skupštine, na početku je predstavio rezoluciju od osam točaka kojom se Skupština izjašnjava protiv održavanja srbijanskog refernduma na teritoriju Kosova
15. siječnja 2022. u 17:41 0 komentara 53 prikaza

Skupština Kosova je na vanrednoj sjednici usvojila Rezoluciju protiv organiziranja srbijanskog referenduma o ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa 16. siječnja na teritoriju Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Za rezoluciju je glasalo 76 nazočnih zastupnika. Nije bilo glasova protiv i suzdržanih, ali u hali nije bilo srpskih zastupnika. Sjednici nisu nazočili ni zastupnici opozicione Demokratske partije Kosova, mada je ta stranka podržala odluku Vlade da se ne dozvoli održavanje refernduma.

Premijer Kosova Albin Kurti, na čiji zahtjev je održana vanredna sjednica Skupštine, na početku je predstavio rezoluciju od osam točaka kojom se Skupština izjašnjava protiv održavanja srbijanskog referenduma na teritoriju Kosova, kako se ne bi ugrozio suverenitet i ustavni poredak Kosova.

Rezolucijom se naglašava kako je ustavna obveza da se obrani suverenitet zemlje, ali se mora ispoštovati i pravo građana sa dvojnim državljanstvom da glasuju. Kurti je je rekao da se sprječavanjem održavanja referenduma koji organizira Srbija ne krši pravo glasa nikome, već se samo poštuju kosovski Ustav i zakoni, dok građani kosovski Srbi mogu glasovati putem pošte ili u Uredu za vezu Beograda u Prištini.

- U Republici Kosovo, osnovna prava i slobode važe za sve građane. Jednako važe i kada je u pitanju pravo glasa. Isto važi i kada je reč o pravu glasovanja na referendumu koji će održati Srbija, garantira se nevećinskoj srpskoj zajednici na osnovu Ustava i zakona koji je na snazi u Republici Kosovo, ali ostvarivanje ovog prava mora da se vrši pod okriljem naših pravnih normi - rekao je Kurti.

Istaknuo je kako se mora prekinuti dosadašnja pogrešna praksa održavanja srbijanskih izbora na Kosovu, kada je prikupljanje glasačkih kutija vršila Misija OEBS-a uz suglasnost kosovskih vlasti, ali su organizaciju izbora sprovodile nelegalne strukture Srbije koje je financirao Beograd.

Zastupnička skupina Pokret Samoopredjeljenje podržala je predloženu rezoluciju.

I Lumir Abdixhiku, zastupnik i predsjednik opozicijskog Demokratskog saveza Kosova (LDK) podržao je odluku Vlade da se ne dozvoli održavanje refenduma na Kosovu.

- Za nas, za LDK, održavanje ustavnog referenduma druge države na Kosovu je zatvoreno pitanje prije nego što počne. Zato što je ta tendencija, osim što je neustavna i van postojećih pravnih normi naše zemlje, neprihvatljiva međunarodna praksa. To je praksa suprotna osnovnim principima demokratije i suprotna odnosima koje suverene države pokazuju jedna prema drugoj - kazao je Abdixhiku.

On je, međutim, kazao kako nije bilo potrebe za održavanjem izvanredne sjednice Skupštine kada je bio poznat stav političkog spektra i kada se zna koje su ustavne nadležnosti premijera. Optužio je Kurtija kako zbog pritiska sa strane nije smeo sam donijeti odluku, pa je sazvao Skupštinu.

Igor Simić, šef poslaničke grupe Srpske liste je optužio Vladu premijera Kurtija da je antisrpska, te je kazao kako je današnja sjednica Skupštine samo farsa, jer je odluka već unaprijed donjeta. Simić je ocijenio kako će se usvajanjem predložene rezolucije donijeti akt kojim se uskraćuju osnovna ljudska i demokratska prava srpskom narodu na Kosovu.

- Kršite osnovno ljudsko i demokratsko pravo, želite ga negirati. Lista antisrpskih poteza i diskriminacije našeg naroda je duga i vi sve to dobro znate, ali je lista onoga što je dobro što ste uradili bilo za Srbe, Albance, Bošnjake, Rome i Gorance od kada je ova Vlada na snazi vrlo kratka, skoro da je nema - kazao je Simić.

On je u ime Srpske liste i srpskog naroda pozvao Vladu da promijeni odluku i dozvoli glasovanje na referendumu. Također je kazao kako zastupnici Srpske liste neće nazočiti današnjoj sjednici jer ne žele dati legitimitet antisrpskom djelovanju. Potom su srpski zastupnici izašli iz sale.

Premijer Kurti je odgovarajući na Simićeve optužbe, kazao kako njegova Vlada nije antisrpska, te kako je u Vladi jedan od ministara Srbin, koji je čak predsjednik Srpske liste. Istaknuo je i kako borba protiv kriminala nema etničku konotaciju, dok su kriminalne skupine obično multietničke.

I zastupnici manjinskih, nesrpskih zajednica, podržali su rezoluciju.

Podsjetimo, ambasadori Kvinte i Europska unija u zajedničkom priopćenju pozvali su Vladu Kosova da omogući kosovskim Srbima da glasuju na referendumu Srbije. Međutim, državni vrh Kosova na sastanku sa veleposlanicima zemalja Kvinte i predstavnikom EU-a izjasnio se protiv održavanja referenduma Srbije na teritoriju Republike Kosovo.

U zajedničkom priopćenju institucija Kosova, Predsjedništva, Skupštine i Vlade, nakon tog sastanka, navedeno je kako je ponovljeno da će kosovski Srbi sa dvojnim državljanstvom imati pravo glasovati u skladu s međunarodnim standardima i praksom, odnosno poštom i u Uredu za vezu Beograda u Prištini.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.