najnoviji podaci

Skok američkih zaliha spustio cijene nafte na 64 dolara

nafta
11.12.2019.
u 19:50

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima na 64 dolara budući da su najnoviji podaci iz SAD-a neočekivano pokazali skok zaliha nafte a trgovci sa zebnjom očekuju vikend zbog najave novih američkih sankcija na kineski uvoz.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,00 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 21 cent nižoj cijeni, od 59,03 dolara.

Pozornost trgovaca privuklo je izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je neočekivano pokazalo rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 1,4 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov pad za 2,8 milijuna barela.

Zalihe benzina i ostalih derivata također su porasle, napominje Reuters.

Vlada će objaviti podatke tokom dana.

Trgovci ujedno sa zebnjom očekuju vikend budući da je SAD najavio nove carine na kineski uvoz. Trgovinski sukob dva vodeća svjetska gospodarstva potpiruje zabrinutost za potražnju, s obzirom na slabljenje gospodarstva.

U takvom je okruženju u drugi plan pao prošlotjedni dogovor vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom o dodatnom ograničenju opskrbe, za 500 tisuća barela dnevno, na ukupno 1,7 milijuna barela dnevno.

"Još je svježe sjećanje na uzlet cijena nakon OPEC-ova sastanka", konstatiraju analitičari iz PVM-a. "No, uzlet je ovog tjedna splasnuo budući da je u prvi plan ponovo izbila zabrinutost za potražnju", dodaju.

"Oprez će vjerojatno i dalje bitno određivati raspoloženje u očekivanju novih signala s trgovinske fronte", procjenjuju u PVM-u.

Na strani ponude pozornost je privukla procjena vlade u Washingtonu da će Sjedinjene Države iduće godine vjerojatno prvi puta u povijesti postati neto izvoznik nafte i goriva zahvaljujući skoku proizvodnje kojim se dramatično smanjila ovisnost o inozemnoj nafti.

Ulagači će pozorno pratiti i druge važne događaje u ovome tjednu, uključujući sutrašnje izbore u Velikoj Britaniji i sjednice Europske središnje banke (ECB) i američkog Feda.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 65,66 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije