opasno oružje

Sjeverna Koreja testirala novi podvodni dron s nuklearnim oružjem

KCNA/REUTERS
24.03.2023.
u 08:50

Sjevernokorejski vođa Kim izrazio je "svoju volju da američke imperijaliste i južnokorejski marionetski režim baci u očaj zbog njihova izbora", objavila je KCNA

Sjeverna Koreja testirala je novi podvodni napadački dron koji može nositi nuklearno oružje, objavili su u petak državni mediji, a čelnik Kim Jong Un upozorio je da zajedničke južnokorejske i američke vježbe moraju prestati. Za vrijeme pokusa, novi sjevernokorejski dron krstario je pod vodom na dubini 80 do 150 metara više od 59 sati i detonirao nenuklearni teret u vodama blizu sjevernokorejske istočne obale u četvrtak, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Analitičari kažu da Sjeverna Koreja pokazuje sve raznolikije nuklearne prijetnje Washingtonu i Seulu, premda su skeptični je li podvodno vozilo spremno za upotrebu. Sjeverna Koreja namjerava signalizirati "Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji da bi u ratu Pjongjang na raspolaganju imao veliki broj potencijalnih sredstava za detoniranje nuklearnog oružja o kojima bi saveznici morali brinuti", rekao je Ankit Panda, viši suradnik u američkoj Zakladi za međunarodni mir Carnegie.

"Bilo bi tu podzemnih silosa, vagona, podmornica i cestovnih mobilnih lansera projektila. A sada i podvodni torpedo", rekao je.

U ponedjeljak je izolirana zemlja lansirala projektil kratkog dometa iz podzemnog silosa, što je odstupanje od uobičajenih metoda.

Nazvan "Haeil" ili cunami, novi sustav podvodnih bespilotnih plovila namijenjen je tajnim napadima u neprijateljskim vodama i uništavanju mornaričkih udarnih skupina i glavnih operativnih luka stvaranjem velikog radioaktivnog vala kroz podvodnu eksploziju, navodi KCNA.

"Taj nuklearni podvodni napadački dron može se rasporediti na bilo kojoj obali i luci ili ga može dopremiti brod", prenosi novinska agencija, dodajući da je Kim nadgledao testiranje.

Južnokorejski vojni dužnosnik rekao je da analiziraju tvrdnje Sjeverne Koreje. Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da nema naznaka nuklearnog pokusa. Nejasno je je li Sjeverna Koreja u potpunosti razvila minijaturizirane nuklearne bojne glave potrebne za njihovo manje oružje.

Analitičari kažu da bi usavršavanje takvih bojnih glava vjerojatno bio ključni cilj ako Sjever nastavi s nuklearnim testiranjem. Na fotografiji što su je objavili državni mediji Kim se smiješi pored velikog objekta u obliku torpeda, ali objekt nije identificiran kao novi dron. Druge fotografije pokazale su tragove podvodne putanje objekta i eksplozije vidljive na površini mora

Panda je rekao da je operativni koncept oružja sličan ruskim nuklearnim torpedima Posejdon, novoj kategoriji osvetničkog oružja namijenjenog stvaranju razornih, radioaktivnih eksplozija u obalnim područjima.

U petak je južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol rekao da će se pobrinuti da Sjeverna Koreja plati za svoje "bezobzirne provokacije", tijekom govora u komemoraciji vojnicima koji su poginuli u sukobima sa Sjevernom Korejom u zapadnim vodama, uključujući potapanje mornaričkog broda 2010. Južna Koreja je tada objavila da je njezin brod pogođen sjevernokorejskim torpedom.

Sjeverna Koreja također je rekla da je u srijedu ispalila krstareće rakete kako bi uvježbala izvođenje taktičkih nuklearnih napada, potvrđujući ranija izvješća južnokorejske vojske. Najnoviji testovi održani su kada su južnokorejske i američke snage u ponedjeljak pokrenule svoje najveće vježbe amfibijskog desanta u zadnjih nekoliko godina, u kojima je sudjelovao i američki desantni brod.

Sjeverna Koreja rekla je da se zbog vojnih vježbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje mora "opremiti za sveobuhvatni rat i ojačati svoje nuklearne snage i u kvaliteti i u kvantiteti na prioritetnoj osnovi". Sjevernokorejski vođa Kim izrazio je "svoju volju da američke imperijaliste i južnokorejski marionetski režim baci u očaj zbog njihova izbora", objavila je KCNA, dodajući da je Kim upozorio neprijatelje da bi trebali prestati s nepromišljenim ratnim vježbama protiv Sjeverne Koreje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?