Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Sjedinjene Države nisu na 'sigurnoj listi' EU za putovanja

30. lipnja 2020. u 11:46 0 komentara 42 prikaza

Sjedinjene Američke Države nisu na listi „sigurnih destinacija“ za putovanja koja nisu od ključnog značaja koju će tijekom dana objaviti vlade članica Europske unije, saopćilo je u utorak troje diplomata.

Očekuje se da 27-člani blok da oko podneva po srednnjoeuropskom vremenu načelno odobrenje za turistička ili poslovna putovanja od srijede za 14 zemalja van njegovih granica, saopćili su diplomati.

Zemlje na listi su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj, saopćili su oni.

Rusija i Brazil, skupa sa Sjedinjenim Državama, nalaze se među zemljama koje nisu stavljene na početnu „sigurnu listu“.

Glasovanje ima za cilj podržati turističku industriju EU i njene putne destinacije, posebno zemlje u južnoj Europi najteže pogođene pandemijom COVID-19.

Kina bi također bila provizorno odobrena, iako bi putovanja Kineza bila dopuštena samo u slučaju da ta zemlja dopusti posjete građanima EU. Reciprocitet je preduvjet za stavljanje pojedine zemlje na sigurnu listu.

Listu mora  usvojiti „kvalificirana većina“ članica EU, što znači 15 zemalja koje predstavljaju 65 posto stanovništva bloka. Četvero diplomata saopćilo je kako očekuju da će lista dobiti traženu podršku.

Lista će služiti kao preporuka za članice EU, što znači da one skoro sigurno neće dopustiti ulazak putnicima iz drugih zemalja, ali bi također potencijalno mogle uvesti ograničenja onima koji ulaze u EU iz liste od 14 zemalja.

Napori EU na ponovnom otvaranju unutarnjih granica, posebno unutar 26-člane Schengenske zone slobodnog putovanja, bili su šaroliki jer su razne zemlje ograničile pristup pojedinim putnicima.

Grčka je uvela obvezna testiranja na COVID-19 za putnike iz brojnih članica EU, među kojima su Francuska, Italija, Nizozemska i Španjolska, uz mjere samoizolacije dok se ne saznaju rezultati testiranja.

Češka Republika ne dopušta ulazak turistima iz Portugala i Švedske.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.