KIJEV

Sirene za uzbunu u Kijevu tijekom posjeta Von der Leyen i Michela

03.02.2023.
u 12:10

Zračna uzbuna oglasila se diljem Ukrajine u petak tijekom posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Kijevu, gdje su razgovarali s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim o daljnjim sankcijama Rusiji i europskom putu Ukrajine.

Von der Leyen i Michel u Kijevu žele poslati poruku podrške Ukrajini uoči obljetnice godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

"Nećemo popustiti u našoj odlučnosti. Također ćemo vas podržavati na svakom koraku na vašem putu prema EU-u", napisao je predsjednik Europskog vijeća na Twitteru u petak ujutro.

Za sada nema izvještaja o tome da su ispaljeni projektili nakon što su se oglasile sirene za zračnu uzbunu.

Zelenskij traži od EU-a oštrije sankcije Rusiji, ali nove sankcije koje Unija priprema uoči obljetnice ne ispunjavaju sve zahtjeve Kijeva.

Kijev je podnio zahtjev za pridruživanje Uniji nekoliko dana nakon ruske invazije prošle godine. EU je dala Ukrajini kandidatski status, ali je odbacila pozive Kijeva da se dodatno ubrza europski put Ukrajine dok je zemlja u ratu.

"EU će podupirati Ukrajinu i ukrajinski narod protiv ruske agresije koliko god bude potrebno", stoji u zajedničkoj izjavi Michel, Zelenskog i Von der Leyen koja tek treba biti objavljena, ali je nacrt vidio Reuters.

Dužnosnici EU-a naveli su višestruke zahtjeve za pridruženje EU-u - od političke i ekonomske stabilnosti do usvajanja raznih zakona EU-a.

Proces će vjerojatno trajati godinama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije