sumnja na špijunažu

Sedamdeset izopćenih ruskih diplomata napustilo Bugarsku

03.07.2022.
u 20:36

Sedamdeset ruskih diplomata s obiteljima je napustilo Bugarsku nakon što su izopćeni iz te članice Europske unije zbog sumnji na špijunažu.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da je od Rusije zatražilo da povuče svojih 70 diplomata do nedjelje 3. lipnja, kako bi smanjila svoje veleposlanstvo u Sofiji na broj osoblja poput onog bugarskog u Moskvi.

„Prvi razlog je reciprocitet. Drugo, zbog aktivnosti ruskih dužnosnika koje su odgovorne bugarske vlasti proglasile nekompatibilne s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", priopćilo je tada bugarsko ministarstvo. 

Rusija je u odgovoru zaprijetila da će u potpunosti zatvoriti svoje veleposlanstvo u Bugarskoj, čime bi ona postala prva članica EU-a kojoj se to dogodilo. 

Bugarski premijer Kiril Petkov optužio je rusku veleposlanicu u Sofiji Eleonoru Mitrofanovu da je stajala iza nedavnog izglasavanja nepovjerenja njegovoj vladi, a dio zapadnih medija vjeruje kako bi Bugarska mogla postati slaba točka ruskog utjecaja u europskom savezu.

Vršitelj dužnosti bugarskog premijera zauzeo je snažan stav protiv ruske agresije na Ukrajinu. U veljači je otpustio svog ministra obrane jer je odbio prozvati "ratom" ono što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Petkov je podržao europske sankcije protiv Moskve i pristao je popravljati ukrajinsku vojnu opremu, iako nije htio izravno Kijevu slati naoružanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije