CYBER STRATEGIJA

SAD zauzima agresivnije stajalište u informatičkom ratu: 'Na meti smo napada'

KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
21.09.2018.
u 07:54

Među najpoznatijima je izgred u kojemu su, tvrdi Washington, ruski hakeri ukrali desetke tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika nedugo prije predsjedničkih izbora 2016.

Sjedinjene Države su odlučile zauzeti agresivnije stajalište u začahurenom informatičkom sukobu s Kinom, Rusijom i s drugim suparnicima, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik Bijele kuće. 

"Prva posvema organizirana cyber strategija u zadnjih petnaest godina" stupa na snagu, rekao je John Bolton, savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost. Izjava dolazi nakon odluke republikanskog predsjednika da ukine neke propise koje je bio donio njegov prethodnik Barack Obama i po kojima je za svaku računalnu vojnu operaciju trebalo odobrenje visokog vojnog dužnosnika. "Naše ruke više nisu tako vezane kao što su bile" u vrijeme Obamine administracije, ocijenio je Bolton. "Svakoj zemlji koja bi počela cyber aktivnosti protiv SAD-a (...) odgovorit ćemo ofenzivno, koliko i defenzivno", istaknuo je. "Odgovor na računalni napad ne mora nužno ostati ograničen na internet", dodao je.

Bolton je spomenuo Kinu, Iran, Sjevernu Koreju i Rusiju kao glavne izvore prijetnje, istaknuvši da su "Amerikanci i njihovi saveznici (bili) na meti svakodnevnih napada u virtualnom svijetu". Na meti neprijateljskih upada su američka infrastruktura, uprava, trgovina, izbori i drugo, napomenuo je savjetnik za nacionalnu sigurnost. Među najpoznatijima je izgred u kojemu su, tvrdi Washington, ruski hakeri ukrali desetke tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika nedugo prije predsjedničkih izbora 2016.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije