Bidenova administracija

SAD uvele sankcije turskom biznismenu, pozivajući se na njegove veze s Iranom

Bijela kuca
08.12.2022.
u 21:31

Bidenova administracija u četvrtak uvodi sankcije istaknutom turskom biznismenu Sitki Ayanu i njegovoj mreži kompanija, optužujući ga da djeluje kao posrednik u prodaji nafte i pranju novca u ime iranske Revolucionarne garde (IRGC).

Sudeći po priopćenju ministarstva financija koje će biti objavljeno tijekom dana po lokalnom vremenu, i u čiji je uvid došao Reuters, Ayanove kompanije sklopile su međunarodne kupoprodajne ugovore za iransku naftu, dogovorile isporuke i pomogle u pranju prihoda i prikrile porijeklo iranske nafte u ime iranskih snaga Kuds, ogranka IRGC-a.

- Ayan je sklopio poslovne ugovore za prodaju iranske nafte "vrijedne stotine milijuna dolara” kupcima, u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Europi - navodi se u priopćenju dodajući kako je potom prihod prenio nazad u Kuds snage.

Ayanov sin Bahaddin Ayan, suradnik Kasim Oztas i još jedna osoba također će biti imenovani, zajedno s najmanje dvadesetak kompanija, uključujući njegovu ASB Grupu kompanija, holding kompaniju sa sjedištem na Gibraltaru.

Akcija ministarstva financija zamrznut će svu američku imovinu onih koji su imenovani i općenito onemogućiti Amerikancima da surađuju s njima. Oni koji se bave određenim transakcijama također bi riskirali da budu pogođeni sankcijama.

Američke mjere dolaze u trenutku kada su veze između Sjedinjenih Država i Turske zategnute zbog niza pitanja, uključujući neslaganje oko politike prema Siriji i kupovinu ruskih sustava protivzračne obrane od Ankare.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?