SAD I SJEVERNA KOREJA

SAD pripremio 100 drvenih lijesova za posmrtne ostatke

15.07.2018.
u 17:40

SAD i Sjeverna Koreja razgovarali o vraćanju tjelesnih ostataka američkih vojnika

Dužnosnici SAD-a i Sjeverne Koreje održali su razgovore u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja u nedjelju o repatrijaciji tijela američkih vojnika u Korejskome ratu, objavila je novinska agencija Yonhap. 

Dužnosnici su se sastali u selu Panmunjom te razgovarali o tome gdje i kako će korejska vojska predati posmrtne ostatke SAD-u, no nisu objavljeni detalji razgovora. 

U izvješću se kaže da je američko izaslanstvo vodio Michael Minihan, načelnik stožera UN-ova zapovjedništva pod američkim vodstvom, a sjevernokorejsko general s dvije zvjezdice.

Taj je sastanak prvi susret na visokom nivou o tom pitanju u devet godina, izvješćuje Yonhap.

Mreža Arirang objavila je da je SAD pripremio 100 drvenih lijesova da se posmrtni ostaci vrate u SAD na identifikaciju.

Sastanak se održava u vrijeme odmrznutih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje nakon susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una u Singapuru gdje je Kim obećao raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Između 1996. i 2005. američki stručnjaci ekshumirali su ostatke više od 220 vojnika u Sjevernoj Koreji, međutim prestali su 2005. iz sigurnosnih razloga. 

Procjenjuje se da je u Korejskom ratu poginulo 33.000 američkih vojnika, a više od 8000 još uvijek se vode kao nestali. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?