BAGDAD

SAD okončao borbenu misiju u Iraku

09.12.2021.
u 15:22

Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost saopćio je u četvrtak da su snage pod američkim vodstvom okončale borbenu misiju u Iraku, u potezu u kome svi preostali američki vojnici preuzimaju uloge u programima obuke i pružanja savjeta iračkim vojnicima.

Qasim al-Aaraji objavio je na Twitteru da je borbena misija okončana kako je i planirano uoči kraja godine i da će se vojnici povući.

Američki predsjednik Joe Biden i irački premijer Mustafa al-Kadhimi u srpnju su potpisali sporazum o zvaničnom okončanju američke borbene misije u Iraku do kraja 2021. godine. 

SAD je zadržao oko 2.500 vojnika u Iraku od 2020.. Zapadni zvaničnici tvrde da većina tih vojnika već neko vrijeme djeluje samo u savjetodavnoj i ulozi obuke iračkih vojnika.

Vojna misija pod američkim vodstvom usmjerila se na suprotstavljanje ostacima grupe Islamska država. Misija je započela svoj zadatak 2014. godine u okviru međunarodnih napora na poražavanju ekstremističke grupe koja je osvojila veću teritoriju u Iraku i u Siriji, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije