WASHINGTON

SAD odbacio poziv WHO-a za moratorij na treće doze vakcina

05.08.2021.
u 09:55

Sjedinjene Američke Države odbacile su poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za uvođenjem moratorija na davanja trećih doza cjepiva protiv koronavirusa navodeći da je u pitanju "lažni izbor". 

Generalni direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus u srijedu je pozvao na obustavu cjepljenja trećom dozom cjepiva bar do kraja rujna radi jačanja globalne jednakosti i omogućavanja cjepljenja najmanje 10 posto stanovnika u svakoj zemlji, javlja Anadolija. 

- Da bi se to dogodilo, potrebna nam je suradnja svih, naročito nekolicine zemalja i kompanija koje kontroliraju globalno snabdijevanje cjepivima  - rekao je on u Ženevi.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da administracija Joea Bidena, predsjednika SAD-a, vjeruje da može dijeliti dodatne doze ako ih preporuče domaće zdravstvene vlasti, dok nastavljaju napore u distribuciji cjepiva po cijelom svijetu.

- Vjerujemo da možemo učiniti oboje, i ne moramo birati - rekla je ona i dodala da će SAD imati dovoljno zaliha kako bi bili sigurni ako Uprava za hranu i lijekove (FDA ) preporuči dodatne doze za dio stanovništva, osigura i njih.

Cjepiva iz tvrtki Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson trenutno se distribuiraju u SAD-u uz odobrenja za hitnu upotrebu, a iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) krajem srpnja su naveli da prema trenutnim ovlaštenjima ne mogu preporučiti dodatne doze, ali su izrazili podršku za to za imunokomprovitovane osobe.

SAD je utorak objavio da je distribuirano više od 110 milijuna doza cjepiva u više od 60 zemalja svijeta, navodeći da je prema podacima UN-a to više od donacija svih drugih zemalja zajedno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?