pozdravili najavu turskog predsjednika

SAD i NATO pozvali Tursku da što prije ratificira ulazak Švedske u NATO

Jens Stoltenberg
17.03.2023.
u 21:50

Sjedinjene Države i NATO pozdravili su najavu turskog predsjednika da će u parlamentu započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u Savezu i pozvali Tursku da ubrzo ratificira i švedsku kandidaturu.

"Švedska i Finska su obje snažni, sposobni partneri koji dijele vrijednosti NATO-a i osnažit će Savez te pridonijeti europskoj sigurnosti. Sjedinjene Države smatraju da bi obje zemlje trebale postati članice NATO-a što je prije moguće", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, javlja Hina.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u petak je pozdravio volju Turske da ratificira članstvo Finske u Savezu i založio se za ratifikaciju švedske kandidature za članstvo "što je prije moguće". "Najvažnije je da Finska i Švedska brzo postanu punopravne članice NATO-a, a ne da se pridruže točno u isto vrijeme", rekao je u izjavi nakon objave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogan je u petak dao zeleno svjetlo za ulazak Finske u NATO kazavši da će parlament započeti ratifikaciju finskog zahtjeva za članstvo. Mađarski premijer Viktor Orban slijedio je taj primjer i najavio glasanje mađarskog parlamenta o članstvu Finske 27. ožujka.

"Svi saveznici se slažu da bi Finska i Švedska trebale postati punopravne članice što je prije moguće", inzistirao je Stoltenberg.

Švedska je u petak izrazila žaljenje zbog toga što nije dobila zeleno svjetlo od Turske za ratifikaciju zahtjeva za članstvo, za razliku od svog finskog susjeda koji sada ima širom otvoren put za ulazak u Savez.

Erdogan je rekao kako će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom, drugom kandidatkinjom za NATO, o pitanjima terorizma i da će njezino pristupanje izravno ovisiti o poduzetim mjerama.

"To je razvoj događaja koji nismo željeli, ali smo bili spremni", rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström na konferenciji za novinare. "Za Švedsku je sada važna stvar osigurati dvije ratifikacije koje nedostaju" - tursku i mađarsku, rekao je.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?