Nakon neuspjelih primirja

Ruski ministar vanjskih poslova sastao se s armenskim i azerbajdžanskim kolegama

21.10.2020.
u 16:53

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odvojeno se u Moskvi sastao s armenskim i azerbajdžanskim kolegama na razgovorima o sukobu u Nagorno-Karabahu nakon dvaju neuspjelih primirja, objavila je ruska diplomacija.

Rusko ministarstvo: Razgovaralo se o pitanjima povezanima sa sporazumom o primirju

U priopćenju je rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo da su se "odvojeni susreti" odvijali u utorak i srijedu između Sergeja Lavrova i armenskog te azerbajdžanskog ministra.

"Razgovaralo se o hitnim pitanjima povezanima s pokretanjem sporazuma o primirju, odlučenima ranije, te o stvaranju potrebnih uvjeta za trajno rješenje sukoba u Nagorno-Karabahu", objavilo je ministarstvo.

Prvo humanitarno primirje trebalo je stupiti na snagu 10. listopada, no nije zaživjelo. Drugo primirje je propalo tjedan dana poslije.

Rusija, glavna regionalna sila, uputila je mnogostruke pozive na primirje od nastavka sukoba 27. rujna u Nagorno-Karabahu, većinski nastanjenom Armencima koje se odvojilo od Azerbajdžana raspadom SSSR-a, zbog čega se vodio rat u kojem je poginulo 30.000 ljudi.

Ocijenivši "neprihvatljivim" nastavak sukoba, Sergej Lavrov je izjavio u ponedjeljak da Rusija, Azerbajdžan i Armenija "rade na skorom pokretanju mehanizma kontrole primirja".

Rusija, Sjedinjene Države i Francuska su posrednici u sukobu u Nagorno-Karabahu

Ministri vanjskih poslova Armenije Zohrab Mnatsakanian, odnosno Azerbajdžana Džehun Bajramov trebaju u petak, također odvojeno, razgovarati u Washingtonu s američkim kolegom Mikeom Pompeom.

Rusija, Sjedinjene Države i Francuska su povijesni posrednici u sukobu u Nagorno-Karabahu u sklopu skupine Minsk, Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

U novim sukobima je poginulo više od 800 ljudi

Prema djelomičnim podacima, u novim sukobima je poginulo više od 800 ljudi, među kojima stotinjak civila. Svaka strana tvrdi da je ubila tisuće neprijateljskih vojnika.

Azerbajdžan tvrdi da je osvojio teritorije tijekom posljednjih sukoba, ali do sada nije ostvario odlučnu vojnu pobjedu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?