CRVENI PLANET

Rover snimio panoramsku fotografiju Marsa: Objavljena snimka od 1,8 milijardi piksela

NASA
05.03.2020.
u 19:43

Oba dvije panorame prikazuje Glen Torridon, regiju na Marsu koju Curiosity trenutno istražuje.

Nedavno objavljene fotografije koje je snimio NASA-in Curiosity rover s površine Marsa prikazuju nikad prije viđene detalje površine Marsa. 

Fotografija koju je objavila NASA sadrži nevjerojatnih 1.8 milijardi piksela, a sastoji se od više od 1000 slika fotografiranih krajem studenog 2019. godine za vrijeme blagdana Dana zahvalnosti. 

 

 

Mast kamera rovera koristila je svoj teleobjektiv kako bi proizvela panoramu visoke rezolucije, dok su njegove leće srednjeg kuta poslužile tome da snimi fotografiju panorame manje rezolucije. Oba dvije panorame prikazuje Glen Torridon, regiju na Marsu koju Curiosity trenutno istražuje. 

Fotografije koje sačinjavaju panoramu visoke rezolucije snimljene su u razdoblju od četiri dana, a NASA je potvrdila kako su snimali svaki dan u istom razdoblju kako bi svjetlost na fotografijama bila konzistentna. 

- I dok su mnogi od naših članova tima uživali doma u purici, Curiosity je proizvela ovaj melem za oči. Ovo je prvi puta tijekom misije rovera da smo se posvetili stvaranju panorame od 360 stupnjeva - izjavio je znanstvenik na projektu Ashwin Vasavada, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, NASA-in Curiosity rover lansiran je 2011. godine, a sletio je na Mars 2012. godine. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?