ZEW

Raspoloženje njemačkih ulagača snažno pogoršano u ožujku

poslovanje
21.03.2023.
u 21:13

Raspoloženje njemačkih ulagača snažno se pogoršalo u ožujku pod pritiskom straha od nove financijske krize, izvijestio je u utorak institut za ekonomska istraživanja ZEW.

ZEW-ov indeks koji iskazuje prognoze ulagača o gospodarskim kretanjima u idućih šest mjeseci pao je u ožujku za 15,1 bod u odnosu na veljaču, na 13 bodova.

„Međunarodna financijska tržišta pod snažnim su pritiskom”, a visoka razina neizvjesnosti zrcali se i u očekivanjima za gospodarstvo, rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Očekivanja prinosa u bankovnom i u sektoru osiguranja znatno su pogoršana, dodao je Wambach. 

Tržišta je uzdrmao kolaps američkih Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Banka i problemi u švicarskom Credite Suisseu kojeg je prošli vikend preuzeo veći domaći konkurent UBS.

Ulagači se s pravom pribojavaju da bi turbulencije u bankovnom sektoru mogle pritisnuti i realno gospodarstvo, rekao je glavni ekonomist VP banke Thomas Gitzel.

„U fokusu nije toliko strah da bi moglo propasti još banaka koliko pitanje hoće li banke na obje strane Atlantika sada biti još restriktivnije (u kreditiranju gospodarstva)", objašnjava Gitzel.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde izjavila je u ponedjeljak da bi previranja na financijskim tržištima mogla odraditi dio posla za ECB, budu li prigušila potražnju i inflaciju.

Time se vjerojatno referirala na činjenicu da i podizanje kamatnih stopa i nervoza u bankovnom sektoru obično odvraćaju banke od kreditiranja i 'hlade' gospodarsku aktivnost, nagađa Reuters.

Ocjene njemačkih ulagača o aktualnom stanju u najvećem europskom gospodarstvu tek su blago pogoršane u ožujku, iskazane u padu indeksa za 1,4 boda u odnosu na veljaču, na minus 46,5 bodova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?