Ruski predsjednik

Putin zabrinut zbog jačanja IS-a u Afganistanu uoči pregovora u Moskvi

vladimir putin
Reuters/Pixsell
15.10.2021.
u 20:39

Ruski predsjednik Vladimir Putine u petak je izrazio zabrinutost zbog ambicija i snage džihadističke skupine Islamske države u Afganistanu, nekoliko dana prije diplomatskih sastanaka u Moskvi, posebice s talibanima o stanju u zemlji.

U Rusiju će 20. listopada doći izaslanstvo nove vlade iz Kabula, a dan ranije pokušat će postići zajedničko stajalište o afganistanskom pitanju s Kinom, Pakistanom i Sjedinjenim Državama. 

Putin je rekao da je mnoštvo "ekstremističkih i terorističkih" skupina aktivno na sjeveru Afganistana, uključujući Islamsku državu (IS), Al-Kaidu i Islamski pokret Uzbekistana. 

"Prema našim informacijama ima 2000 boraca Islamske države. Njihovi šefovi pripremaju planove za širenje utjecaja u zemljama središnje Azije i ruskim regijama, potpirivanjem etničkih i vjerskih sukoba i širenjem vjerske mržnje", rekao je na virtualnom samitu zemalja ZND-a, organizacija bivših sovjetskih zemalja.  

Islamska država - Khorasan (IS-K), najradikalnija afganistanska oružana ekstremistička skupina, preuzela je odgovornost za niz atentata kojima je cilj destabilizirati emirat koji su proglasili talibani. 

Rusiju brine eskalacija napada i strahuje od destabilizacije cijelog područja južno od nje.

Putin je ovaj tjedan rekao da okorjeli džihadisti stižu iz Sirije i Iraka, a potom je rusko ministarstvo vanjskih poslova dovelo u pitanje sposobnost talibana da pobijede te oružane skupine. 

Moskva smatra talibane ekstremističkom organizacijom, ali godinama održava odnose s njima. 

Talibani trebaju sudjelovati na prvom međunarodnom sastanku u Rusiji 20. listopada, a očekuju se i predstavnici Kine, Irana, Pakistana i Indije.

Moskva će 19. listopada biti domaćin sastanaka "Proširene trojke o mirnom rješenju u Afganistanu" koja okuplja Rusiju, Sjedinjene Države, Kinu i Pakistan.

Moskva ne očekuje nikakav "proboj" na sastanku s talibanima, ali će "jasno izložiti svoje zahtjeve afganistanskom izaslanstvu", rekao je visoki dužnosnik.

Dvadeset godina nakon što su ih protjerale Sjedinjene Države, talibani su se nakon povlačenja američke vojske vratili na vlast u zemlji.

Bivši SSSR je okupirao Afganistan 10 godina, do povlačenja 1989. nakon krvavog rata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije