ENERGIJA ZA 200.000 LJUDI

Prva u svijetu: Rusija predstavila plutajuću nuklearnu elektranu

19.05.2018.
u 14:32

Izgrađen u državnom ruskom konglomeratu Rosatom, taj plutajući masivni blok od 144 metara dužine i 30 metara širine sadrži dva reaktora kapaciteta 35 MW svaki (nasuprot više od 1000 MW kod reaktora nove generacije), sličnih onima koje koriste ledolomci

Rusija je predstavila u subotu prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svijetu na svečanom sidrenju u Murmansku, projekt koji bi trebao omogućiti opskrbu zabačenih područja ali brine ekološke organizacije.  

Izgrađen u Sankt Peterburgu, Akademik Lomonosov usidrio se u luci Murmansk a predstavljen je novinarima u subotu. Ondje bi trebao biti napunjen nuklearnim gorivom prije nego dođe do konačne destinacije, zabačene regije u istočnom Sibiru. 

Izgrađen u državnom ruskom konglomeratu Rosatom, taj plutajući masivni blok od 144 metara dužine i 30 metara širine sadrži dva reaktora kapaciteta 35 MW svaki (nasuprot više od 1000 MW kod reaktora nove generacije), sličnih onima koje koriste ledolomci. 
 

U ljeto 2019. krenut će iz Murmanska u Arktičko more kako bi opskrbljivao strujom i toplinom ruske baze, a vršit će i desalinaciju morske vode. Elektrana može pokrivati potrebe za energijom gotovo 200.000 ljudi. Odredišna luka mu je Pevek u Sibiru, 350 kilometara sjeverno od arktičkog kruga. 

Moći će opskrbljivati lokalno stanovništvo, ali posebno naftne platforme u toj zoni gdje Rusija želi razviti proizvodnju ugljikovodika. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?