Hong Kong

Prosvjednici traže da Britanija izvrši pritisak na Kinu

15.09.2019.
u 14:28

Stotine prosvjednika u Hong Kongu okupilo se u nedjelju ispred britanskog konzulata, tražeći međunarodnu podršku u višemjesečnoj kampanji za demokratske reforme u toj autonomnoj kineskoj regiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mašući britanskim zastavama, okupljeni su pjevali "Bože, spasi kraljicu" te su skandirali "Velika Britanijo, spasi Hong Kong".

Prosvjednici su zatražili od bivšeg kolonijalnog vladara da izvrši pritisak na Kinu da poštuje svoje preuzete obveze prema zajamčenim slobodama te kineske teritorije. Traže da Velika Britanija poduzme mjere zbog toga što Kina ne poštuje kinesko-britansku deklaraciju iz 1984. godine, kojom je definirana budućnost Hong Konga nakon povratka pod kinesku vlast 1997. godine.

Slične skupove organizirali su i ranije ovog mjeseca ispred britanskog konzulata, a prošli tjedan su se okupili ispred američkog.

Masovni prodemokratski proisvjedi u autonomnoj kineskoj regiji Hong Kong traju od lipnja, a na posljednjih nekoliko skupova dolazilo je do upotrebe suzavca i nereda na ulicama.

Prosvjednici traže ukidanje zakona o izručenju optuženika Kini, kao i viši stupanj neovisnosti Hong Konga. Traže ostavku gradonačelnice Carrie Lam i održavanje demokratskih izbora.

Hong Kong je autonomna regija koju je Velika Britanija 1997. godine prepustila Kini. Shodno postojećim sporazumima, Hong Kong ima status autonomije u unutarnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i obrambenu politiku. Takav status je predviđen do 2047. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije