OSLO

Proširenje štrajka moglo bi prepoloviti norveški izvoz plina

05.07.2022.
u 16:48

Radnici u norveškoj industriji nafte i plina stupili su u utorak u štrajk kako bi izborili veće plaće, a kompanije procjenjuju da bi norveški izvoz plina mogao biti prepolovljen bude li štrajk proširen, što bi dodatno pogoršalo tijesnu opskrbu u Europi. 

Potražnja za naftom i plinom iz Norveške, drugog proizvođača energije u Europi, nakon Rusije, s reputacijom pouzdanog i predvidivog dobavljača, snažno je porasla, posebno nakon najavljenog 10-dnevnog zatvaranja ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 radi održavanja.

Plinovod će biti zatvoren 11. srpnja.

Europu je zato zabrinula najava štrajka radnika na norveškim naftnim i plinskim platformama u ovom tjednu.

„Štrajk je počeo”, rekao je u utorak šef sindikata Lederne Audun Ingvarsten, dodavši da će proširiti štrajk kako bi prisilili poslodavce da odgovore na zahtjeve za povećanjem plaća s obzirom na visoku inflaciju.

Proizvodnja nafte i plina bit će u utorak smanjena za 89 tisuća barela ekvivalenata nafte dnevno (boepd), uključujući 27.500 boepd plina, objavila je norveška naftna i plinska kompanija Equinor.

U srijedu štrajk će biti proširen, što će značiti još izrazitije smanjenje proizvodnje plina, za ukupno 292.000 boepd, i gašenje 13 posto proizvodnje, poručili su iz Equinora i udruge poslodavaca Norveška nafta i plin (NOG).

Do subote izvoz plina smanjio bi se za nešto više od milijun barela ekvivalenta nafte dnevno, što odgovara 56 posto dnevnog izvoza, dodaju.

Čelnik sindikata Ingvarsten rekao je da cilj proširenja štrajka nije pritisak na vladu da intervenira i nametne nagodbu i dodao da nije u kontaktu s vladom.

„Cilj nam je da poslodavci s nama razgovaraju i da slušaju svoje zaposlenike”, kazao je Ingvarsten.

Norveška vlada odbila je u utorak komentirati štrajk.

"Odgovornost je socijalnih partnera pronaći rješenje za svaki sukob", rekla je zamjenica ministra rada Maria Schumacher Walberg, aludirajući na opći pristup rješavanju sporova oko plaća u Norveškoj.

"Zato ministarstvo nema komentara na spor", kazala je Schumacher Walberg.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?