Proračunski deficit SAD-a dostigao 2,77 bilijuna dolara ove godine

dolari
22.10.2021.
u 20:56

Proračunski deficit SAD-a iznosio je 2,77 bilijuna dolara za 2021. godinu, što je drugi najviše zabilježeni deficit, ali je poboljšanje u odnosu na dosadašnji maksimum od 3,13 bilijuna dolara dosegnut prošle godine. Deficiti u obje godine rezultat su državne potrošnje za suzbijanje posljedica globalne pandemije.

Bidenova administracija priopćila je u petak da je deficit za proračunsku godinu koja je završila 30. rujna 2021. godine bio 360 milijardi dolara manji od prošle godine jer se ekonomija koje se oporavlja povećala prihode, pomažući da se nadoknadi državna potrošnja za ublažavanje pandemije, prenosi Associated Press.

Prije nego što je deficit porastao tijekom dvije godine globalne pandemije, najveći deficit bio je 1,4 bilijuna dolara u 2009. godini, jer su SAD potrošile velike količine novca kako bi izvukle zemlju iz teške recesije nakon financijske krize 2008. godine.

Za 2021. godinu, zajednički izvještaj Trezora i Ureda za upravljanje i proračun kaže da je državna potrošnja porasla 4,1% na 6,82 biliona dolara. To je nadoknađeno povećanjem državnih prihoda od 18,3%, što je dobitak koji odražava poboljšanje ekonomije jer su se milijuni ljudi koji su izgubili posao na početku pandemije vratili na posao, a dobit poduzeća porasla nakon krize koja je zadesila mnoge u 2020. godini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije