međunarodna tržišta

Procjene potražnje podigle cijene nafte iznad 69 dolara

nafta
Thinkstock
12.05.2021.
u 19:46

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 69 dolara, poduprte naznakama oporavka gospodarstva od koronakrize i optimističnim procjenama potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,38 dolara. U gotovo jednakom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 66,14 dolara.

Potporu cijenama pružila je danas procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja za naftom premašiti proizvodnju najvećih proizvođača.

"Očekivani rast ponude do kraja ove godine nije ni blizu naše procjene znatno veće potražnje nakon drugog tromjesečja", priopćila je IEA.

I Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ističe snažan oporavak potražnje u ovoj godini, predviđajući da će rast u Kini i SAD-u premašiti utjecaj krize zbog koronavirusa u Indiji.

Raspoloženje na tržištima poduprli su i pozitivni podaci iz britanskog gospodarstva, dok su brojke za Njemačku i Francusku uglavnom u skladu s procjenama.

"Očekivanje da će se gospodarstvo i potražnja brzo oporaviti pomoglo je cijeni na londonskom tržištu", rekao je analitičar Commerzbanke Carsten Fritsch.

Snažnu potražnju signaliziraju i podaci Američkog instituta za naftu (API) koji su pokazali pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,5 milijuna barela, saznaje se iz dva tržišna izvora. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana.

Zalihe su pale prije kibernetičkog napada i blokade cjevovoda Colonial Pipelinea, kojim se dnevno transportira više od 2,5 milijuna barela naftnih proizvoda.

Početkom tjedna benzinske su postaje od Floride do Virginije počele ostajati bez goriva jer su se vozači požurili napuniti rezervoare, pa su cijene na crpkama poskočile. 

Cijene bezolovnog benzina dosežu u prosjeku 2,99 dolara po galonu i na najvišoj su razini od studenoga 2014. godine, priopćila je Američka automobilska udruga.

"Iako bi dugotrajniji prekid podupro cijene derivata, mogao bi početi pritiskati cijene sirove nafte budu li rafinerije na američkoj obali Meksičkog zaljeva prisiljene smanjiti preradu zbog nagomilavanja zaliha derivata“, upozoravaju analitičari ING-a.

Colonial Pipeline objavio je da se nada da će veliki dio mreže ponovno biti u pogonu do kraja tjedna.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije jutros na svojoj internetskoj stranici objavila kolika je u utorak bila cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica. U ponedjeljak iznosila je 67,10 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije