Dom Lordova objavio

Preminuo Lord Carrington, doajen britanske politike

10.07.2018.
u 18:58

Dugogodišnji političar i zastupnik britanskog Doma Lordova, Peter Carrington, bio je jedini preživjeli poslijeratne vlade Winstona Churchilla u kojoj je obavljao dužnost ministra poljopivrede.

On je bio na nekoliko vodećih pozicija u britanskoj politici, uključujući pložaj ministra obrane i ministra vanjskih poslova.

 Dom Lordova objavio je na svom websiteu da je on preminuo u ponedjeljak.

- Smrt Petera Carringtona u 99. godini označava kraj jedne ere i gubitak državnika koji je bio poštovan širom svijeta zbog svog izuzetnog doprinosa javnoj službi. Samo je nekolicina ljudi tako dugo i predano služila svojoj zemlji kao Lord Carrington - od zapovjednika tenkovske jedinice u Drugom svjetskom ratu tokom koga je odlikovan Vojnim križom, do službi u vladama u vrijeme dvoje monarha i šest premijera, još od vremena  Winstona Churchilla. On je bio omiljeni i poštovani član Doma Lordova skoro osam decenija i služio je s velikom predanošću i integritetom u vladi - izjavila je britanska premijerka Theresa May u reakciji na Carringtonovu smrt, prenosi Fena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?