"politički titan"

Preminuo John Hume, katolički tvorac sporazuma na Veliki petak

03.08.2020.
u 16:40

John Hume je bio politički titan, vizionar koji je odbijao vjerovati da budućnost mora biti ista kao i prošlost - izjavio je bivši britanski premijer Tony Blair, koji je bio na vlasti kada je potpisan sporazum na Veliki petak. 

John Hume, ključni katolički tvorac sjevernoirskog mirovnog sporazuma na Veliki petak iz 1998. godine koji je dobio Nobelovu nagradu za mir zbog uloge u okončanju 30-godišnjeg sektaškog nasilja, preminuo je u ponedjeljak u 83. godini, priopćila je njegova stranka SDLP, prenosi Fena.

Hume, veteranski aktivista za građanska prava hvaljen zbog pokretanja mirovnih pregovora u britanskoj regiji razdiranoj krvoprolićem u ranim 1990-im godinama, podijelio je Nobelovu nagradu za mir s ondašnjim sjevernoirskim premijerom Davidom Trimbleom iz Unionističke stranke Ulstera.

On je preminuo u staračkom domu u svom rodnom Londonderryju u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, priopćila je njegova obitelj.

- John Hume je bio politički titan, vizionar koji je odbijao vjerovati da budućnost mora biti ista kao i prošlost - izjavio je bivši britanski premijer Tony Blair, koji je bio na vlasti kada je potpisan sporazum na Veliki petak.        

Hume se u 1958. pridružio pokretu za zaštitu građanskih prava katoličke manjine u britanskoj pokrajini, koja se borila protiv diskriminacije probritanske protestantske većine na svim poljima od stambenog pitanja do obrazovanja.

Kao čelnik umjerene stranke Socijaldemokrata i Laburista (SDLP), Hume je bio bitan zagovornik nenasilja u vrijeme dok su sukobi izbili između irskih nacionalista koji su željeli jedinstvenu Irsku, i probritanskih snaga, među kojima je i Britanska vojska, koji su željeli održati britanski status regije.

 

Do 1998. poginulo je više od 3.600 ljudi.

U potezu koji je doveo do ključnog preokreta, Hume je u 1993. sudjelovao u pionirskim razgovorima s Gerryjem Adamsom, tadašnjim političkim čelnikom stranke Sinn Fein, koja je u to vrijeme bila političko krilo gerilske Irske Republikanske Armije (IRA).

Razgovori su pomogli u otvaranju puta za zajedničku inicijativu britanske i irske vlade u 1991. koja je pokrenula mirovni proces i primirje s IRA-om u 1994 -  da bi na kraju otvorili put za povijesni sporazum na Veliki petak četiri godine kasnije.

- Dok su drugi bili zabavljeni ritualnom politikom osude, John Hume je imao hrabrost prihvatiti realne rizike radi postizanja mira. Dok su drugi beskonačno razgovarali o miru, John je prihvatio izazov i pomogao je da se mir ostvari - izjavio je Adams, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?