N'DJAMENA

Predsjednik Čada ubijen na bojišnici, vlast preuzima njegov sin

20.04.2021.
u 15:34

Predsjednik Čada Idriss Deby, koji je bio na vlasti više od 30 godina i smatrao se važnim saveznikom Zapada u borbi protiv islamističkih skupina u Africi, ubijen je u borbi s pobunjenicima. 

Debyjevog sina Mahamata Kaku je Nacionalno prijelazno vijeće imenovalo privremenim predsjednikom, rekao je glasnogovornik vojske Azem Bermendao Agouna na državnoj televiziji. 

Deby (68) došao je na vlast u pobuni 1990. i bio je jedan od najdugovječnijih afričkih lidera. Preživio je brojne pokušaje puča i pobune. 

Vijest o njegovoj smrti objavljena je samo dan nakon što je proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora koji su mu donijeli šesti mandat. Većina oporbe, koja se dugo žalila na njegovu represivnu vladavinu, bojkotirala je glasanje. 

Deby, koji se često znao pridružiti vojnicima na bojišnicama, posjetio je u ponedjeljak vojnike na prvoj liniji nakon što su pobunjenici stacionirani na sjevernoj granici s Libijom napredovali stotine kilometara južno prema prijestolnici N'Djameni. 

"Maršal Idriss Deby Itno, kao što je to činio svaki put kad su institucije Republike bile ozbiljno ugrožene, preuzeo je kontrolu nad operacijama u herojskoj borbi protiv terorista iz Libije. Ozlijeđen je u borbi i podlegao ozljedama pri povratku u N'Djamenu", rekao je Bermendao.

Raspušteni su vlada i Nacionalna skupština i uveden je nacionalni policijski sat od 18 do pet sati. 

"Nacionalno prijelazno vijeće uvjerava narod Čada da su poduzete sve mjere za osiguranje mira, sigurnosti i republičkog poretka."

Deby je 2018. godine progurao novi ustav koji bi mu omogućio da ostane na vlasti do 2033., unatoč tome što je ponovno uveo ograničenja mandata. 

Prošle godine si je dao titulu maršala, a prije prošlotjednih izbora poručio: "Znam unaprijed da ću pobijediti, kao što sam to činio posljednjih 30 godina". 

Deby je također bio suočen s jačanjem nezadovoljstva javnosti zbog upravljanja naftnim bogatstvom Čada i obračuna s protivnicima. 

Rezultati predsjedničkih izbora objavljeni su u ponedjeljak, a Deby je sa 79 posto glasova osvojio šesti mandat. Nekoliko vodećih oporbenih ličnosti bojkotiralo je glasanje. 

Zapadne zemlje smatrale su Debyja saveznikom u borbi protiv islamističkih skupina, uključujući Boko Haram u bazenu jezera Čad i skupina povezanih s Al-Kaidom i Islamskom državom u Sahelu. 

Njegova smrt udarac je za bivšu kolonijalnu silu Francusku, koja je vodila svoje protuterorističke operacije u Sahelu iz N'Djamene. Čad je u veljači objavio da će rasporediti 1200 vojnika uz 5100 francuskih vojnika koji su u tom području.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?