Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Poplava oštetila baziliku svetog Marka u Veneciji

31. listopada 2018. u 07:21 0 komentara 72 prikaza

Poplava koja je u ponedjeljak pogodila Veneciju ozbiljno je oštetila baziliku sv. Marka što je glavni kurator slikovito opisao riječima da je monumentalna građevina ostarjela za 20 godina, prenose agencije.  

"U samo jednom danu bazilika je ostarjela za 20 godina, a možda je to čak optimistična ocjena", rekao je glavni kurator bazilike sv. Marka, Carlo Alberto Tesserin, prenosi agencija ANSA.

Dijelovi crkve bili pod vodom 16 sati

Dijelovi crkve bili su pod vodom 16 sati, s razinom 90 centimetra od tla, a to znači da je voda oštetila mramor, stupove i brončana vrata, piše agencija dpa.

Od početka milenija ovo je drugi put da je bazilika sv. Marka poplavljena, odnosno peti put u gotovo tisuću godina njezine povijesti, piše ANSA.

Krajnji je čas da Venecija dobije bolji sustav zaštite od poplava, rekao je Tesserin i objasnio da je sv. Marko zaštićen samo od "acque alte" do 110 centimetara.

U ponedjeljak je razina vode dosegnula 156 cm, a mjerenje se obavljaju u odnosu na referentnu nultu točku blizu južnog ulaza u Veliki kanal. 

Oštećena platna Joana Miroa 

Venecijanska katedrala nije jedina oštećena u poplavi jer je voda natopila i dva platna španjolskog umjetnika Joana Miroa pripremljena za izložbu u palači Zaguri, gdje se u četvrtak treba otvoriti izložba "Od Kandinskog do Botera".

Činilo se da je sve pod nadzorom, no kada su organizatori došli u noći kako bi očitali razinu vode, otkrili su da voda curi iz toaleta. Dva Miroova platna, vrijednosti procijenjene na milijun eura, još umotana i položena na tlo uza zid, bila su gotovo do polovice u vodi. 

Sve osoblje čitavu je noć radilo kako bi druga platna spremilo na sigurno, piše agencija AFP.

Dvije Miroove slike hitno su poslane u radionicu Asti na restauraciju prije nego što voda, a riječ je o mješavini slatke i slane vode, ne ošteti boje.

Gradonačelnik kaže da je prioritet brana protiv poplava

Gradonačelnik Luigi Brugnaro rekao je da je poplava na dramatičan način pokazala da je potrebno završiti branu protiv poplava, poznatu kao MOSE. 

Pokret 5 zvijezda (M5S), koji je danas dio vladajuće koalicije, prije izbora kritizirao je infrastrukturne projekte kakav je MOSE nazivajući ih rasipanjem javnog novca i štetom za okoliš.

Kada je formirao vladu zajedno sa strankom Liga, M5S je bio primoran promijeniti svoja stajališta.

U rujnu je ministar za infrastrukturu Danilo Toninelli, član M5S-a, rekao u obraćanju parlamentu da je završeno "94 posto projekta MOSE", ali da nastojanja da se projekt konačno završi stoje od 2017. Ustvrdio je da želi temeljito proučiti projekt kako bi izbjegao "ono što se do sada nije izbjegavalo, a to je rasipanje javnog novca" na projekt koji je do sada stajao 5,5 milijardi eura. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.