RIZIK ZA STABILNOST

Pompeo o Hezbollahu: 'Oni su odlučni zbrisati ovu zemlju s planeta'

21.03.2019.
u 15:15

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u srijedu tijekom posjeta Izraelu da Hezbollah predstavlja rizik za stabilnost Bliskog istoka nakon što je razgovarao s dužnosnicima o toj libanonskoj skupini koju podržava Iran prije puta u Bejrut

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u srijedu tijekom posjeta Izraelu da Hezbollah predstavlja rizik za stabilnost Bliskog istoka nakon što je razgovarao s dužnosnicima  o toj libanonskoj skupini koju podržava Iran prije puta u Bejrut. Pompeo, koji je na turneji po regiji u svrhu promoviranja oštre politike američke administracije prema Iranu, dobio je upozorenje od Izraela koji je zabrinut da bi ponovno mogao postati meta Hezbollaha. 

Na sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom u Jeruzalemu Pompeo je rekao da su Hezbollah, palestinski Hamas i jemenski Houthiji, koji uživaju iransku potporu, "entiteti koji predstavljaju rizik za stabilnost Bliskog istoka i Izrael".

"Oni su odlučni zbrisati ovu zemlju s planeta i mi imamo moralnu obvezu i političku to spriječiti. Morate znati da su Sjedinjene Države spremne to učiniti", rekao je Pompeo na sastanku.

Izrael je opetovano izvršavao zračne udare na Hezbollah u Siriji gdje je šijitska milicija zajedno s ruskim zračnim snagama pomogla predsjedniku Basharu al-Assadu da preokrene situaciju u svoju korist. Pompeov posjet Jeruzalemu smatra se u Izraelu potporom premijeru Benjaminu Netanyahuu, koji ima bliske odnose s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, samo tri tjedna prije izraelskih izbora.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije