VARŠAVA

Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie u Parizu

12.05.2021.
u 09:20

Poljska vlada želi kupiti ljetnikovac dobitnice Nobelove nagrade Marie Curie, koji se prodaje u pariškom predgrađu Saint-Remy-les-Chevreuseu.

"To mjesto je dio poljske povijesti", ustvrdio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Zamisao o kupnji pojavila se nakon što je ljetnikovac stavljen na prodaju po početnoj cijeni od 790.000 eura. Po pisanju Le Parisiena, imanju će biti potrebna obnova u vrijednosti od najmanje 200.000 eura.  

Marie Sklodowska-Curie i njezin suprug Pierre koristili su se imanjem kao ljetnom kućom između 1904. i 1906. godine, ali Marie je od toga odustala nedugo nakon što je Pierre poginuo u prometnoj nesreći. 

Ako poljska vlada kupi kuću, služit će kao muzej znanstvenih postignuća Sklodowske-Curie i njezinih sunarodnjaka, kazao je glasnogovornik poljske vlade. 

Maria Sklodowska rođena je 1867. u Varšavi. Godine 1891. počela je studirati na pariškoj Sorboni i kasnije postala naturalizirana francuska državljanka. 

Prva je žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, 1903. za fiziku, zajedno sa suprugom i Henrijem Becquerelom za pionirski rad na području radioaktivnosti. 

Osam godina kasnije osvojila je Nobela i za kemiju, za otkriće dvaju elemenata - radija i polonija. Jedina je osoba u povijesti s dvije Nobelove nagrade. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?