postizborna previranja

Politička neizvjesnost u Češkoj zbog Zemanove bolesti

Reuters
15.10.2021.
u 21:51

Češka postizborna politička previranja dobila su novi nastavak nakon što je bolesni češki predsjednik, koji treba odrediti mandatara za sastav nove vlade, primio u bolnici u posjet predsjednika parlamenta bez dopuštenja liječnika, piše u petak agencija dpa.

Radek Vondraček, predsjednik Zastupničkog doma, navratio je provjeriti kako je predsjednik Miloš Zeman bez pristanka liječnika, objavila je Središnja vojna bolnica u Pragu. Policija je objavila da će predsjednikovi tjelohranitelji poduzeti mjere kako bi omogućili posjete samo uz dopuštenje liječnika.

Incident je izazvao ljutnju u zemlji u kojoj je situacija zaoštrena nakon neriješenih parlamentarnih izbora prošli vikend te hospitalizacije 77-godišnjeg predsjednika zbog nepoznatih razloga, prenosi HRT

Populistička stranka ANO premijera milijardera Andreja Babiša neočekivano je s tijesnom razlikom izgubila izbore od dviju oporbenih koalicija. No Babiš nije napustio političku pozornicu i još se nada drugom mandatu nakon složenih koalicijskih pregovora.

Dvije oporbene koalicije dobile su jasnu većinu od 108 zastupnika od ukupno 200, dok će ANO biti najjača pojedinačna stranka.

Zeman je Babišev saveznik i igra ključnu ulogu u određivanju onoga što će se dogoditi, jer treba imenovati mandatara za sastav vlade. No o njegovu zdravstvenom stanju ne zna se puno otkako je u ponedjeljak primljen u bolnicu, dan nakon izbora, što je povećalo političku neizvjesnost.

Politiku njegova ureda da štiti njegovu privatnost kritiziraju oporbeni zastupnici koji traže da se jasno kaže može li on uopće više obnašati dužnost.

Zemanova supruga Ivana rekla je u četvrtak u emotivnom obraćanju na televiziji da će njegovo liječenje na intenzivnoj njezi potrajati, ali nije rekla što mu je. Dodala je da su sva nagađanja o njegovoj dijagnozi i prognozi "jako neetična".

Vondraček, predsjednik parlamenta, rekao je da je predsjednik bio dobro raspoložen kada ga je vidio i čak je citirao odlomak iz omiljene knjige.

Zeman je predsjednik od 2013. Prije toga je bio premijer od 1998. do 2002. Boluje od dijabetesa i u invalidskim je kolicima zbog bolesti živaca.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije