WASHINGTON

Pod Bidenom se poboljšava imidž SAD-a kod europskih i azijskih partnera

10.06.2021.
u 17:48

Imidž SAD-a u inozemstvu izrazito se poboljšao od kada je Joe Biden zamijenio Donalda Trumpa na predsjedničkoj poziciji, pokazuje ispitivanje Pew Researcha, provedeno u 12 zemalja, većinom u Europi i Aziji.

Istraživanje za 2021., koje je objavljeno u četvrtak, pokazuje da 75 posto ispitanika vjeruje da Biden "radi ispravnu stvar u međunarodnim odnosima", dok je samo 17 posto ispitanika to smatralo za Trumpa 2020.

Ukupno 62 posto ispitanika ima pozitivno mišljenje o SAD-u u 2021., što je porast u odnosu na 34 posto prošle godine. Udio ispitanika koji imaju negativno mišljenje prema SAD-u pao je s prošlogodišnjih 63 posto na 36 posto.

Pew Research je provodio istraživanje od 12. ožujka do 26. svibnja u 12 zemalja - Kanadi, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Japanu i Južnoj Koreji.

"Kroz mandat Donalda Trumpa, javnosti širom svijeta imale su nisko mišljenje o SAD-u, a najviše ih se protivilo Trumpovoj vanjskoj politici"; navodi se u izvješću.

Dodaje se da je u ispitivanjima utvrđen "značajan porast ratinga za SAD, uz snažnu podršku za Bidena i nekoliko njegovih velikih inicijativa".

Istraživanje u sličnoj skupini od 12 zemalja, koje je uključivalo Grčku, a bez Belgije, sugerira da je ocjena Bidena refleksija pozitivnog stava prema njegovu karakteru, prema njegovim stajalištima prema klimatskim promjenama i vraćanju u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), navodi Pew Research.

Čak 77 posto ispitanih smatra da je Biden dobro kvalificiran za obavljanje svog posla, dok je to smatralo samo 16 posto za Trumpa.

Bidena opasnim smatra 14 posto ispitanika, a 13 posto ga smatra arogantim. Trumpa je 2017., kada je postao predsjednik, 72 posto ispitanika smatralo opasnim, a 90 posto arogantnim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije