OFENZIVA

Počela evakuacija džihadista ISIL-a na jugu Damaska

20.05.2018.
u 14:30

Evakuacijom su uglavnom obuhvaćeni borci ISIL-a u palestinskom kampu u Jarmuku koji je postao prigradsko naselje Damaska i u Tadamunu

Džihadisti skupine Islamske države (ISIL) pritiješnjeni pred ofenzivom sirijskih snaga u jedinom preostalom džepu koji drže na jugu Damaska, počeli su se u nedjelju povlačiti prema pustinji, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). 

Početak evakuacije događa se pošto je u subotu stupilo na snagu primirje između režima Bašara al Asada koji je vodio jednomjesečnu ofenzivu na tu posljednju džihadističku utvrdu u prijestolnici i ISIL-a, navodi SOHR. Evakuacijom su uglavnom obuhvaćeni borci ISIL-a u palestinskom kampu u Jarmuku koji je postao prigradsko naselje Damaska i u Tadamunu, dodaje ta nevladina organizacija.

Sirijska državna glasila su demantirala informacije o evakuaciji iz četvrti Hadžar al Asvad, ali ne govore izrijekom o situaciji u Jarmuku i u Tadamunu.

"Šest autobusa je u noći na nedjelju ušlo na područje pod kontrolom ISIL-a kako bi borce te skupine i njihove obitelji odvezli prema pustinji" gdje skupina drži još neka područja, rekao je za AFP ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman.

"Autobusi su trenutačno blizu grada Palmire (središte zemlje)", dodao je. Idu na istok Sirije.

"Jutros su i drugi autobusi ušli u kamp u Jarmuku, sada je ondje 26 autobusa", rekao je Rahman dodajući da su "zasad većina ljudi u autobusima civili".

Operacija se događa 24 sata nakon primirja koje je u subotu u podne stupilo na snagu na području pod kontrolom ISIL-a.

Režim Bašara al Asada je 19. travnja počeo veliku ofenzivu na posljednju enklavu ISIL-a na jugu Damaska te zauzeo četvrti Tadamun, Hadžar al Asvad, Kadam i palestinski izbjeglički kamp Jarmuk.

Uspije li zauzeti posljednja područja pod vlašću ISIL-a u Damasku, režim će kontrolirati čitavu prijestolnicu i okolicu, što će biti prvi put nakon 2012.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?