Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Pfizer traži odobrenje za korištenje svoga cjepiva

20. studenoga 2020. u 16:52 1 komentara 60 prikaza

Pfizer je saopćio u petak da će zatražiti od američkih regulatora da dopuste izvanredno korištenje njegova cjepiva protiv COVID-19, kako bi započeo proces koji bi mogao uvesti limitirane prve doze već narednog mjeseca, i eventualno okončati pandemiju.

Akcija je pokrenuta nekoliko dana nakon što su Pfizer i njegov njemački partner BioNTech objavili da je cjepivo 95 posto učinkovito u sprječavanju blage do ozbiljne forme bolesti COVID-19 u velikoj studiji koja je u tijeku.

Kompanije su saopćile da takva zaštita plus dobar sigurnosni dosje znače da bi cjepivo trebalo dobiti odobrenje za izvanredne upotrabe,  što američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) može odobriti prije okončanja završnog testiranja. Osim današnjeg podneska FDA-u, kompanije su već počele podnositi molbe u Europi i u Ujedinjenom Kraljevstvu i namjeravaju podnijeti sličnu informaciju uskoro.

-  Naš rad na tome da pružimo sigurno i učinkovito cjepivo nikada nije bio urgentniji – navodi izvršni direktor Pfizera Albert Bourla u izjavi za javnost.         

Dok koronaviruis divlja širom SAD-a i svijeta, pritisak je na regulatorima da donose brze odluke.         

- Pomoć je na putu - izjavio je dr Anthony Fauci, vodeći američki ekspert za zarazne bolesti uoči Pfizerove objave, dodajući da je prerano odustati od nošenja maski i ostalih zaštitnih mjera.         

-  Zapravo je potrebno da udvostručimo mjere na polju javnog zdravstva dok čekamo na pomoć da dođe – kazao je.

Cjepivo će vremenom postati dostupno i približavat će se prema svom cilju, ali će početne zalihe biti skromne i racionalizirane. Oko 25 milijuna doza Pfizerova cjepiva moglo bi postati dostupno u prosincu, 30 milijuna u siječnjui 35 milijuna u veljači i ožujku, sudeći po informaciji koju je predstavila Nacionalna akademija medicine u ovom tjednu. Pacijentima će trebati dvije doze cjepiva, u razmaku od tri tjedna.

Nedaleko iza tog je cjepivo protiv COVID-19 konkurentske tvrtke Moderna. Prvi podatci o njoj ukazuju da je podjednako snažno kao i Pfizerovo cjepivo i ta kompanija također očekuje odobrenje izvanrednog korištenje njenog cjepiva u roku od nekoliko tjedana, prenosi AP.