vatikan

Papa nije prihvatio ostavku kard. Marxa

Papa Franjo Božić 2020
10.06.2021.
u 18:19

Nakon što je kardinal Reinhard Marx ponudio papi Franji svoju ostavku na mjesto nadbiskupa Münchena i Freisinga, Sveti je Otac odgovorio negativno i ostavio ga u službi na toj poziciji.

U pismu koje je 10. lipnja u dnevnome biltenu objavio Tiskovni ured Svete Stolice papa Franjo nije prihvatio ostavku nadbiskupa Münchena i Freisinga kardinala Marxa, prenosi Nedjelja.ba. 

Odgovarajući na pismo i izjavu koje je 67-godišnji njemački kardinal poslao još 21. svibnja, a s Papinom dozvolom objavljeno je 4. lipnja, papa Franjo se na svome materinskom španjolskom jeziku osvrnuo na sadržaj tih dopisa te na kraju odbio ponuđenu ostavku. (Prijevod cjelokupnoga Papina pisma na hrvatski možete preuzeti OVDJE) 

Ne izbjegavajući sržni dio kardinalova promišljanja koji ukazuje na krizu Crkve u Njemačkoj „zbog zlostavljanja“, Papa je uputio kako sveopća Crkva ne može ići naprijed „bez prihvaćanja ove krize“. „Politika nojeva ne pomaže, a kriza se mora prihvatiti na temelju naših uskrsnih vjerovanja. Sociologizmi i psihologizmi ovdje ne pomažu. Prihvaćanje krize kao pojedinca i kao zajednice jedini je plodonosan način; Jer iz krize se možete izići samo u zajednici, a također si moramo jasno dati do znanja da smo iz krize izašli kao bolja ili lošija osoba, ali nikad nepromijenjeni“, naveo je Sveti Otac te istaknuo kako svaki biskup u Crkvi to mora prihvatiti i pitati se što treba učiniti glede ove katastrofe zlostavljanja.

Uputivši da se stvari ne smiju zataškavati i ostavljati "kosture u ormarima" nego slijediti put Duha Svetoga, Papa je naglasio kako Crkvu neće spasiti ni snaga institucije, ni moć novca ni mišljenje medija, nego otvaranje vrata Gospodinu. „Kao Crkva moramo tražiti milost stida kako bi nas Gospodin spasio da ne budemo bestidna prostitutka iz Knjige proroka Ezekiela 16“, napisao je Rimski prvosvećenik te zaključio poruku kardinalu Marxu: „Sviđa mi se kako završavaš pismo: 'Još uvijek sam sretan što sam svećenik i biskup ove Crkve i nastavit ću biti pastoralno uključen gdje god to smatrate korisnim i dobrim. Sljedećih nekoliko godina svoje službe želio bih posvetiti pastoralu i raditi na duhovnoj obnovi Crkve, na što nas neumorno potičete.' I to je upravo moj odgovor, dragi brate. Nastavite kako predlažete, ali kao nadbiskup Münchena i Freisinga. A ako ste u iskušenju pomisliti da vas ovaj rimski biskup (vaš brat koji vas voli), potvrđujući vaše poslanje i ne prihvaćajući vašu ostavku, ne razumije, onda pomislite na ono što je Petar čuo od Gospodina, kad mu je ponudio svoje odreknuće na svoj način: 'Idi od mene, grješan sam čovjek, Gospodine' – a odgovor je bio 'Pasi ovce moje'.“

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?