statistika pokazala

Pandemija zakočila potrošnju, povećala nezaposlenost u Rusiji

Moskva
27.05.2020.
u 18:42

Promet u ruskoj maloprodaji snažno je pao u travnju, a nezaposlenost skočila zbog mjera kojima je vlada nastojala zaustaviti epidemiju koronavirusa, pokazali su podaci ruskog statističkog ureda.

Gospodarsko zdravlje Rusije trenutno je u fokusu zbog pada cijena nafte, ključnog izvoznog proizvoda, i pandemije koronavirusa, koji su izmaknuli tlo pod nogama rublja i potaknuli središnju banku da snizi ključne kamatne stope kako bi poduprla gospodarstvo.

Promet u maloprodaji pao je u travnju 23,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, te za 28,5 posto u odnosu na ožujak, objavio je Rosstat u utorak.

Stopa nezaposlenosti porasla je na 5,8 posto, sa 4,7 posto u ožujku, što je potaknulo bojazni od pada životnog standarda.

Travanj je prvi mjesec u kojem su od prvog do zadnjeg dana na snazi bile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa. Rusija je sada treća u svijetu po broju zaraženih koronavirusom.

Mjere blokade rezultirale su pogoršanjem ekononomskih pokazatelja pa su prošlog tjedna Rosstatovi podaci pokazali 6,6-postotni pad industrijske proizvodnje u travnju.

Ruska središnja banka poručila je da je spremna znatno snizili ključne kamatne stope u lipnju s važećih 5,5 posto. Niže stope trebale bi pomoći gospodarstvu jer smanjuju troškove zaduživanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?