Znatno jeftinije

Oxfordovo i AstraZenecino cjepivo bi moglo biti najznačajnije za suzbijanje pandemije

28.11.2020.
u 13:58

Cjepivo protiv koronavirusa, koje razvijaju Univerzitet Oxford i kompanija AstraZeneca, bi mogla biti mnogo značajnija za cijeli svijet u odnosu na cjepiva koja razvija njihova konkurencija.

Ovo cjepivo, za koje se još očekuje točan podatak o učinkovitosti, će najviše značiti za siromašne države kojima je pomoć najpotrebnija. U AstraZeneci su ranije obećali da će isporučiti milijune doza cjepiva zemljama sa srednjim i niskim prihodima te da će to učiniti na neprofitnom osnovu.

Njihovo cjepivo je znatno jeftinije u odnosu na druga koja se razvijaju - dvije doze će koštati deset eura. Lakše ga je transportirati i distribuirati jer nisu potrebne iznimno niske temperature za skladištenje. Cjepivo se može držati najmanje pola godine na temperaturi od dva osam stupnjeva.

Zato je moguće iskoristiti postojeću infrastrukturu za skladištenje i distribuciju. Pojedini stručnjaci smatraju da upravo prethodno navedeno može biti svojevrsna kompenzacija za nešto manju učinkovitost Oxfordova/AstraZenecina cjepiva u odnosu na učinkovitost Pfizerova/BioNTechova i Modernina cjepiva koja iznosi do 95 posto.

AstraZeneca je obećala da će omogućiti 300 milijuna doza za globalnu inicijativu COVAX kojoj je cilj da cjepiva učini dostupnim siromašnijim državama. S druge strane, iz Pfizera/BioNTecha i Moderne nisu najavili da će dati ijednu dozu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije