TIAR

Oporba izglasala povratak Venezuele u Međuamerički ugovor o uzajamnoj pomoći

24.07.2019.
u 08:58

Venezuelska Narodna skupština koju kontrolira opozicija odobrila je u utorak povratak Venezuele u Međuamerički ugovor o uzajamnoj pomoći (TIAR) koji omogućuje legalnu eventualnu stranu vojnu intervenciju u zemlji zahvaćenoj krizom. 

Tekst je "jednoglasno odobren i potpisan", rekao je predsjednik parlamenta Juan Guaido nakon glasovanja na sjednici u Caracasu, točno šest mjeseci otkako se proglasio privremenim predsjednikom. 

Time se Venezuela vraća u TIAR (poznat i kao Sporazum iz Rija) sedam godina pošto je iz njega istupio pokojni predsjednik Hugo Chavez. Ključna odredbe TIAR-a, koji je ratificirala većina američkih zemalja na početku hladnog rata, je u članu koji kaže da se napad na jednu državu smatra napadom na sve. 

"TIAR nije čarolija, to nije dugme  koji pritisnemo, a sutra je sve riješeno", rekao je Guaido skupu pristalica u Caracasu, koristeći španjolske inicijale za naziv ugovora, prenosi Reuters.

"To samo po sebi nije rješenje - ono nas obvezuje da na ulicu iziđemo s većom snagom kako bismo ostvarili svoju većinu", poručio je  Guaido.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije