Europska unija

Od 2023. digitalne platforme će plaćati pravedni udio poreza

porez
01.12.2020.
u 21:24

Ministri financija zemalja članica EU-a podržali su u utorak proširenje europskih pravila o poreznoj transparentnosti na digitalne platforme poput Amazona, Ubera i Airbnba, koje bi također trebale plaćati pravedni dio poreza.

Njemačko predsjedništvo upoznalo je ministre s dogovorom koji je postignut na tehničkoj razini o dopuni Direktive o administrativnoj suradnji u području oporezivanja.

Ministri su podržali dogovor koji će biti upućen na usvajanje pisanim postupkom, jer na video-konferenciji nije moguće donošenje odluka.

Prema novim pravilima od 2023. porezne vlasti zemalja članica automatski će razmjenjivati informacije o prihodima koje su trgovci ostvarili na digitalnim platformama.

To bi trebalo spriječiti utaju i izbjegavanje poreza. 

"Poslovanje digitalnih platformi predstavlja nove izazove za porezne vlasti, posebice za prekogranične usluge. Nova pravila o administrativnoj suradnji osigurat će zemljama članicama važan alat kako bi trgovci na digitalnim platformama plaćali pravedni udio poreza", rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije