ODLUKU DONOSI MERKEL

Njemačka pregovara o mogućem sudjelovanju u ratu u Siriji

Reuters/Pixsell
10.09.2018.
u 17:15

Prekomorske vojne akcije i dalje su osjetljiva i izrazito nepopularna tema u Njemačkoj, zbog njezine nacističke prošlosti

Njemačka vlada izjavila je u ponedjeljak kako je u pregovorima sa saveznicima u vezi mogućeg slanja vojske u Siriju, izazvavši oštre kritike Socijaldemokrata (SPD) koje su stvorile novi sukob u koaliciji u kojoj ionako nema ljubavi s Angelom Merkel. 


Prekomorske vojne akcije i dalje su osjetljiva i izrazito nepopularna tema u Njemačkoj, zbog njezine nacističke prošlosti. Sudjelovanje u zračnim napadima na Siriju dovelo bi Njemačku u sukob s Rusijom, glavnim pobornikom vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Glasnogovornik vlade Steffen Seibert rekao je kako je Njemačka s europskim saveznicima i SAD-om raspravljala o vojnoj uključenosti ako Asadove snage upotrijebe kemijsko oružje protiv posljednjih većih pobunjeničkih uporišta u Idlibu kojeg trenutno snažno bombardiraju sirijske i ruske snage.

"Nije došlo do situacije u kojoj bismo morali donijeti takvu odluku", rekao je Seibert na konferenciji za novinare, dodajući kako bi svaku odluku trebao prvo odobriti parlament. 

Ranije je list Bild izvijestio kako njemačko ministarstvo obrane pod konzervativnim vodstvom razmatra moguće opcije suradnje s britanskim i francuskim snagama u budućim vojnim akcijama ako Damask opet upotrijebi kemijsko oružje.

Navodi se da će parlament biti naknadno obavješten o vojnim akcijama samo ako vojne operacije bude potrebno brzo provesti.

SPD OPOZICIJA

Predsjednica SPD-a, Andrea Nahles, isključila je da će poduprijeti sudjelovanje Njemačke u ratu u Siriji.

"SPD se neće složiti niti u parlamentu niti u vladi sa sudjelovanjem Njemačke u ratu u Siriji", izjavila je Nahles dodajući kako stranka podupire diplomatske napore za sprječavanje humanitarne krize.

Izvori upoznati s temom potvrdili su Bildov izvještaj te rekli kako su njemački i američki dužnosnici prošlog mjeseca pregovarali o mogućoj uključenosti njemačkih borbenih zrakoplova u procjeni rezultata bombardiranja ili bacanju bombi prvi put nakon rata u Jugoslaviji 1990-ih.

Njemačko ratno zrakoplovstvo već sudjeluje u opskrbi gorivom i izviđačkim misijama koristeći četiri borbena zrakoplova Tornado iz baze u Jordanu kao dio koalicije pod vodstvom SAD-a koja se bori protiv militantnog pokreta islamske države u Iraku i Siriji.

Odluku o priključenju zračnim udarima donijet će Merkel, piše Bild.

U zajedničkoj su izjavi u ponedjeljak njemačka ministarstva vanjskih poslova i obrane pozvala na suzdržanost strana u sukobu u Siriji.

"Cilj je da strane u sukobu izbjegnu dodatnu eskalaciju već loše situacije. Posebno je to bitno kod upotrebe zabranjenih kemijskih oružja koje je Asadova vlada već koristila u prošlosti", stoji u izjavi. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?