Njemačka će odobriti Poljskoj slanje Leoparda u Ukrajinu? Bloomberg: 'Žele smanjiti nezadovoljstvo'

Leopard tenkovi
24.01.2023.
u 19:58

Nakon što je Poljska danas ranije od Njemačke službeno zatražila dopuštenje da Ukrajini isporuči tenkove Leopard, dopuštenje bi mogla dobiti već u srijedu, navodi američki medij Bloomberg, prema izjavama diplomata dobro upućenih u cijelu temu.

S obzirom da se radi o tenkovima njemačke proizvodnje, zakon u Njemačkoj nalaže kako je za svaki izvoz vojne opreme potrebno dopuštenje njihove vlade. Odluči li Njemačka odbiti zahtjeve saveznika, stotine tenkova moglo bi ostati ''zarobljenima'' u Europi.

Ipak, čini se kako Berlin želi brzo donijeti odluku o tom pitanju kako bi ugušio rastuću frustraciju među saveznicima, poručili su izvori.

Inače, Poljska već tjednima poziva Njemačku da odustane od opreznog pristupa, a poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u utorak da očekuje "brzo" odobrenje. Sam Scholz odbio je komentirati na pitanje hoće li biti odluke u srijedu.

Rasprava o slanju borbenih tenkova za potporu kijevskoj vojsci i potencijalnom ponovnom preuzimanju teritorija postala je žarište među NATO saveznicima. Američki i europski dužnosnici kritizirali su Scholzovo sporo donošenje odluka, rekavši da bi njemački čelnik trebao biti odlučniji.

Ove teme dotaknuo se danas i vojni analitičar i bivši ministar obrane Ante Kotromanović u studiju Večernjeg lista, a kazao je kako ''nitko ne tvrdi da će Ukrajina dobiti rat ako dobije Leoparde'', ali će nesumnjivo ojačati svoju poziciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije